Roche i Foundation Medicine zajedno u borbi protiv raka

foundation

Obavještavamo vas da je bolesnicima i njihovim obiteljima dostupna internetska stranica https://www.genskotestiranje.hr/ putem koje će svi zainteresirani moći više doznati o Foundation Medicine ® uslugama te izravno s nama kontaktirati. Pozivamo vas da posjetite stranicu.

Roche je, kao vodeća inovativna kompanija u razvoju antitumorskih lijekova, učinio korak naprijed u borbi protiv te zloćudne bolesti kupnjom većinskog udjela dionica američke kompanije Foundation Medicine Inc. (FMI). FMI je kompanija posvećena analiziranju genoma tumorskih stanica radi pronalaženja klinički značajnih mutacija gena koje liječnicima onkolozima olakšavaju pronalazak učinkovitih terapijskih rješenja za njihove bolesnike. Sve je to u skladu s Rocheovom vizijom da otključa puni potencijal personalizirane zdravstvene zaštite za sve bolesnike putem razvoja revolucionarnih lijekova i vodeće dijagnostike. Jer kako je prigodom preuzimanja kompanije FMI rekao Daniel O'Day, CEO Roche Pharma:

„Molekularne informacije o različitim vrstama tumora kod različitih bolesnika, obrađene složenim računalnim programom, rezultiraju vrlo vrijednim i upotrebljivim informacijama o tumoru i raspoloživim terapijskim rješenjima s jedne strane, a s druge strane postavljaju se jasne hipoteze i određuje smjer razvoja novih lijekova. Sve to pomoći će nam da donesemo bolje odluke i promijenimo standardnu kliničku praksu.ˮ

Glavni proizvodi koje FMI razvija su testovi FoundationOne® za solidne tumore i FoundationOne® Heme za hematološke maligne bolesti i sarkome. FoundationOne® detektira sve četiri vrste genskih promjena na ukupno 315 gena koji mogu biti povezani s razvojem solidnih tumora. Rezultat testa isporučuje se u obliku jednostavno pisanog izvještaja koji ističe sve klinički važne promjene gena i povezuje ih s učinkovitim terapijskim rješenjima, a s druge strane daje pregled potencijalnih kliničkih studija u koje bi se bolesnik, prema obilježjima njegova tumora, mogao uključiti. Rezultat testa, nerijetko, pokazuje da bi se npr. bolesnika koji boluje od tumora pluća moglo učinkovito liječiti lijekovima koji su originalno bili razvijeni za liječenje tumora dojke, kože itd.

Najveća vrijednost FoundationOne® očituje se u činjenici da bolesnik, nakon što dobije uvid u molekularni profil svoje zloćudne bolesti, može biti siguran da u tom trenutku ništa ne propušta.