Roche u Hrvatskoj

onamaa

U Hrvatskoj je Roche prisutan od 1991. godine, najprije kao predstavništvo, a zatim od 2004. godine i kao samostalna farmaceutska tvrtka Roche d.o.o., sa sjedištem u Zagrebu i uredom u Splitu. Osnivač i generalni direktor od prvog dana do danas je dr. Milorad Gošev.

Kao jedna od vodećih svjetskih tvrtki koja se bavi istraživanjima na području lijekova i dijagnostike, Roche i u Hrvatskoj nastoji dati svoj doprinos poboljšanju ljudskog zdravlja i kvalitete života uvođenjem inovativnih proizvoda na hrvatsko tržište. Roche smatra svojom obavezom učiniti dostupnima inovativne proizvode i nova dostignuća hrvatskoj građanskoj i medicinskoj zajednici. 

Roche d.o.o. zapošljava više od 70 visokoobrazovanih  djelatnika koji svojim radom, uključujući se u međunarodne stručne procese, poslovno i strukovno Hrvatsku povezuju sa svijetom i svjetskim dostignućima.

Upravo zahvaljujući vodećoj inovativnoj poziciji u svijetu i svojem pristupu integriranja u zajednicu, Roche se pozicionirao kao prva inovativna farmaceutska kompanija u Hrvatskoj.

1991. – 1999. Počeci u ratnim uvjetima i otvaranje predstavništava u regiji

Prvih nekoliko godina Roche je imao vrlo mali tim, koji je radio na području Hrvatske i Slovenije.

Prošireno je djelovanje i na ostale zemlje bivše Jugoslavije izuzev Srbije i Crne Gore. To je razdoblje u kojem se Roche već etablira kao inovativna kompanija s obzirom na nove biotehnološke proizvode, a ulazi na tržište i s OTC programom (vitamini i analgetici). Rocheov se tim povećava na desetak članova.

2000. Veliko povećanje broja zaposlenih i novi odjeli

Zbog velikog broja novih inovativnih proizvoda u bolničkom programu, povećava se broj zaposlenih te se formiraju dva poslovna odjela: Odjel bolničkih proizvoda te Odjel izvanbolničkih proizvoda.

2004. Prelazak sa predstavništva švicarske tvrtke na hrvatsku kompaniju

F. Hoffman-La Roche Predstavništvo Zagreb postaje Roche d.o.o. Hrvatska, a dr. Milorad Gošev generalni direktor tvrtke.

2005. Veledrogerijsko skladište u Hrvatskoj

Roche d.o.o. gradi vlastito veledrogerijsko skladište te se osposobljava za direktnu isporuku lijekova u bolnice Republike Hrvatske.

2006. Onkologija u prvom planu

Onkološki proizvodi postaju najveći dio portfelja Roche (više od 50%) te se unutar Roche Hrvatska formira zaseban Odjel Roche onkologije. Uz Onkologiju formira se i Odjel specijalističkih proizvoda.

2007. Osteoporoza i artritis

Roche se također širi u nova područja osteoporoze i reumatoidnog artritisa te se formira treći poslovni odjel – Odjel opće medicine. Ukupan broj zaposlenih raste na šezdeset.

2008. – 2010. Onkološki tim od petnaest članova

Roche onkologija obogaćuje se svake godine novim inovativnim lijekovima, čija se indikacijska područja šire na više različitih tumorskih sijela. Rocheov onkološki tim broji petnaest članova.

2011.- danas Organizacija, strukturiranje, uspjeh

Danas se Roche d.o.o nalazi na trećem mjestu po ukupnom prometu te na prvom mjestu po prometu lijekova u bolničkom segmentu u Republici Hrvatskoj.

Onkološki lijekovi čine 67% ukupnog prometa Rochea Hrvatska.