Dijagnosticiranje anemije

71251131_20

Simptomi koji mogu upozoriti na kroničnu bubrežnu bolest pojavljuju se tek u kasnijim fazama, a obuhvaćaju opću slabost, simptome nalik simptomima gripe, ubrzano zamaranje, gubitak apetita, mučninu i povraćanje, svrbež kože, natečenost nogu i znojenje ruku, često mokrenje (osobito noću), uz promjenu boje mokraće te otežanu koncentraciju.

Ako imate neke od navedenih simptoma, a dijabetičar ste, imate dugotrajno povišen krvni tlak ili otprije dijagnosticiranu bolest bubrega, obratite se svom liječniku, koji će dodatnim pretragama krvi i mokraće postaviti dijagnozu ili vas uputiti specijalistu na daljnju obradu.

Čest nalaz u bolesnika s kroničnom bolešću bubrega jest i slabokrvnost ili anemija. Anemija je manjak broja eritrocita ili nedostatak pigmenta hemoglobina, koji prenose kisik iz pluća u sve organe našeg tijela. Posljedica je anemije nedovoljna opskrba organizma kisikom, zbog čega se u kroničnih bubrežnih bolesnika može pojaviti umor i pospanost te osjećaj malaksalosti, a svakodnevne aktivnosti koje su donedavno s lakoćom obavljali postaju im naporne. Nadalje, neliječena anemija umara srce i krvne žile, koji se moraju dodatno naprezati da bi organe u tijelu opskrbili potrebnom količinom kisika.

Svi bolesnici s kroničnim zatajenjem bubrega koji imaju anemiju trebaju proći kroz dijagnostičku obradu da bi se na vrijeme počeli liječiti.
Ako postoji sumnja da bolesnik ima neke druge uzroke anemije, dijagnostička obrada će se proširiti na procjenu okultnog krvarenja iz probavnog sustava, određivanje različitih vitamina i hormona u serumu, testove hemolize, elektroforezu proteina i mnoge druge pretrage.
Dijagnozu bubrežne anemije liječnik će postaviti ako postoji značajno oštećenje bubrežne funkcije i ako se pretragama ne utvrdi neki drugi uzrok anemije osim kroničnog bubrežnog zatajenja.