Liječenje anemije

aniemije

U bolesnika s kroničnom bubrežnom bolešću anemija je posljedica manjka hormona eritropoetina, koji potiče organizam na stvaranje novih eritrocita. Taj hormon izlučuju zdravi bubrezi. Propadanjem bubrega prestaje obavljanje i te njihove, za organizam važne zadaće. Anemija se ne pojavljuje samo u bolesnika u završnoj fazi kroničnog zatajenja bubrega, već se može pojaviti i u bubrežnih bolesnika koji još nisu na dijalizi.Eritropoetin je hormon koji se stvara u bubrezima te stimulira razvoj i sazrijevanje eritrocita. Njegovu sintezu potiče hipoksija (smanjena opskrba tkiva kisikom) zbog čega je u anemičnih osoba povećana potreba za njegovim izlučivanjem.

U kroničnih bubrežnih bolesnika eritropoetin se ne može stvarati u dovoljnim količinama jer oštećenjem tkiva bubrega propadaju stanice koje izlučuju eritropoetin te se ne mogu u potpunosti zadovoljiti potrebe organizma za kisikom. Stoga bolesti koje izazivaju kronična oštećenja bubrega imaju kao posljedicu anemiju koju je moguće liječiti eritropoetinom.

Liječenjem anemije nestat će umor i malaksalost te će bolesnik imati više energije za svakodnevne radne i druge aktivnosti. Taj pozitivni učinak liječenja anemije, koji se uočava vrlo brzo nakon vraćanja razine eritrocita i hemoglobina u normalu, omogućit će bolesniku da unatoč bubrežnoj bolesti živi kvalitetan i sadržajan život. Osim toga, liječenjem anemije štite se srce i krvne žile od opterećenja, čime se zaustavlja ili barem usporava daljnje oštećenje krvožilnog sustava. Nadalje, liječenjem anemije može se usporiti propadanje bubrežne funkcije i eventualno odgoditi početak dijalize.

Najbolji način liječenja anemije u bolesnika s kroničnom bubrežnom bolešću jest eritropoetin proizveden u laboratorijskim uvjetima i nalik hormonu kojeg izlučuju zdravi ljudski bubrezi. Takav eritropoetin u cijelosti oponaša djelovanje prirodnog eritropoetina. Lijek eritropoetin primjenjuje se u injekcijama koje se daju jedanput tjedno do jednom mjesečno, ovisno o vrsti eritropetina, prilikom dolaska na dijalizu. Bolesnicima koji još nisu na dijalizi injekcije se mogu davati pod kožu, poput inzulina, što može obavljati sam bolesnik ili netko iz njegove obitelji. Potrebnu dozu eritropoetina određuje liječnik, a prilagodit će je vrijednostima hemoglobina te broju eritrocita u laboratorijskom nalazu krvi. Radi poboljšanja učinka liječenja eritropoetinom liječnik može propisati i nadomjesnu terapiju preparatima željeza.