Reumatoidni artritis

ra

Jedno od područja u kojem Roche dominira je liječenje reumatoidnog artritisa, gdje je zadnjih godina učinjen značajan napredak zahvaljući novim biološkim lijekovima. Roche kao tvrtka poznata po proizvodnji biotehnoloških lijekova značajno ulaže u razvoj najsuvremenijih preparata za liječenje reumatoidnog artritisa.

Reumatoidni artritis  je kronična, upalna, sistemska reumatska bolest karakterizirana bolnim i otečenim zglobovima, jutarnjom zakočenošću i oštećenjem funkcije što vodi općoj i radnoj nesposobnosti. 30 od 50 posto bolesnika u kojih je bolest počela u radno aktivno vrijeme prestat će raditi nakon 10 godina bolesti, a 50 do 75 posto nakon 20 godina. Troškovi liječenja bolesnika sa RA u SAD-u (direktni i indirektni) procjenjuju se na 19 milijardi dolara godišnje.

Karakterističan patološki nalaz ove bolesti je trajna upala sinovijske ovojnice perifernih zglobova, koja je uz to simetrično distribuirana. Bolest se može iskazivati blagim simptomima u kojima su zahvaćeni tek pojedini zglobovi ili kao teži oblik bolesti s jakim deformitetima. Najčešća je varijanta bolesti umjerene jakosti.
Prema epidemiološkim podacima, bolest zahvaća otprilike 1% populacije, s tim da je ovaj poremećaj češći kod žena i do 4 puta u odnosu na mušku populaciju. Bolest najčešće počinje u 4. ili 5. desetljeću života. Neke obiteljske studije ukazale su na genetsku predisponiranost za bolest.

ra

Oštećenja prouzrokovana RA smatraju se nepovratnim, a trajna šteta nastaje na zglobovima u ranim stadijima bolesti, puno prije nego što se pojave vidljive promjene kao što je deformacija zglobova. To jasno ukazuje na potrebu za brzim i učinkovitim liječenjem bolesnika kako bi se usporio ili zaustavio napredak bolesti. Izliječenje za sada nije moguće i stoga je cilj usporiti ili zaustaviti napredak bolesti. Životni vijek bolesnika s reumatoidnim artritisom očekivano se može smanjiti za 3 do 18 godina. Polovica oboljelih izgubi radnu sposobnost unutar deset godina od dijagnoze bolesti. Unatoč intenzivnim znanstvenim istraživanjima reumatoidnog artritisa, uzrok bolesti još nije poznat. Ne zna se je li za pokretanje reumatoidnog artritisa odgovoran upalni odgovor na mikroorganizme ili mehaničku ozljedu i/ili je reumatoidni artritis primarna autoimuna bolest kao posljedica gubitka centralnih ili perifernih mehanizama tolerancije na vlastite antigene. Sve više saznanja o patogenetskim mehanizmima uključenim u pokretanje i razvoj bolesti dovelo je do primjene novijih lijekova i boljih strategija u terapiji. Danas je poznato da ključnu ulogu u razvoju reumatoidnog artritisa imaju specifične bjelančevine tkz. citokini  koji sudjeluju u upalnim procesima u tijelu, a njihovo blokiranje može smanjiti upalu i simptome bolesti.  U citokine spada grupa interleukina od kojih je važan čimbenik upale u zglobovima  interleukin-6 (IL-6)  te  tumorskih čimbenika rasta (TNF) i interferona. U patofiziologiji reumatoidnog artritisa značajnu ulogu imaju i stanice iz krvi - B limfociti.  Poznavanje uloge pojedinih biološki aktivnih tvari, koje imaju važnu ulogu u nastanku i održavanju upale u reumatskim bolestima, rezultiralo je razvojem i terapijskom primjenom njihovih blokatora (antagonista).