Komplikacije transplantacije

transp

Neposredno nakon operativnog zahvata transplantacije bubrega moguće su kirurške komplikacije (krvarenje, tromboza presađenog bubrega, problemi sa zacjeljivanjem rane). Zbog uzimanja imunosupresivnih lijekova bolesnik je osjetljiv i na bakterijske, virusne te gljivične infekcije. One ponekad mogu biti i opasne za život. S protokom vremena od transplantacije rizik od infekcija sve je manji jer je i intenzitet imunosupresije manji. Zbog uzimanja lijekova protiv odbacivanja u bolesnika s transplantiranim organima veća je i učestalost nekih oblika tumora u odnosu na zdravu populaciju.

Tijekom prve godine nakon transplantacije (najčešće prvih mjeseci) moguće su epizode akutnog odbacivanja presađenog bubrega. To je jedan od razloga za česte kontrole bolesnika s transplantiranim organima. Epizoda odbacivanja najčešće je praćena porastom kreatinina. Dijagnoza se postavlja isključivanjem drugih razloga za povišenu razinu kreatinina i analizom tkiva dobivenog biopsijom bubrega. Najveći dio slučajeva akutnog odbacivanja moguće je izliječiti odgovarajućom terapijom ako je dijagnoza postavljena rano.

Neki drugi važni problemi nakon transplantacije

Nakon transplantacije česta je osteoporoza (smanjenje gustoće kostiju). Jedan je od razloga bolest kostiju izazvana prethodnim kroničnim zatajenjem bubrega (bubrežna osteodistrofija), a drugi je razlog uzimanje lijekova protiv odbacivanja (osobito kortikosteroida). Osteoporoza je povezana s povećanim rizikom od prijeloma kostiju. Zbog toga transplantacijski centri koriste različite metode dijagnoze, prevencije i liječenja osteoporoze nakon transplantacije.

Bolesnici s transplantiranim organima često imaju arterijsku hipertenziju (povišeni tlak). Arterijska hipertenzija povezana je s povećanim kardiovaskularnim rizikom, a i s rizikom od bržeg gubitka presađenog bubrega pa ju je potrebno intenzivno liječiti. Često su za učinkovito liječenje potrebne kombinacije više lijekova.

Nakon transplantacije često su povišene masnoće u krvi. Osobito je važna povišena vrijednost LDL kolesterola. Srećom, postoje učinkoviti lijekovi kojima se može sniziti razina kolesterola te time smanjiti kardiovaskularni rizik.

Šećerna je bolest također češća nakon transplantacije. Uz neke imunosupresivne lijekove čimbenik je rizika za razvoj šećerne bolesti (kao i za arterijsku hipertenziju i povišene masnoće) i prekomjerna tjelesna težina. Bolesnici s transplantiranim organima trebali bi održavati, u skladu sa svojim mogućnostima, tjelesnu kondiciju te imati normalnu tjelesnu težinu. Ako postoji, šećernu je bolest potrebno intenzivno liječiti dijetetskim mjerama i lijekovima.

Pušenje je neovisni čimbenik rizika za gubitak presađenog bubrega. Bolesnici koji se pripremaju za transplantaciju bubrega moraju prestati pušiti. Pušenje je osobito pogubno za bolesnike s transplantiranim organima koji boluju od šećerne bolesti.