Trenutačno smo u ključnom trenutku u povijesti razvoja zdravstvene skrbi. Nevjerojatni napredak u području medicinskog znanja, tehnologije i znanosti donio je određenu revoluciju u skrbi za bolesnike. Upravo je tvrtka Roche zajedno s partnerima diljem svijeta predvodnik tog razvoja. Naša je vizija osigurati da, pravodobno postavljanje dijagnoze, liječenje i prevencija bolesti, brže i učinkovitije promijene živote ljudi – osiguravajući im najbolju terapiju osmišljenu prema potrebama pojedinca u pravo vrijeme. 

Istražite što znači personalizirana zdravstvena skrb:

Revolucija

Može li se zdravstvena skrb prilagoditi potrebama bolesnika?

Mogu li odluke o liječenju biti bolje?

Mogu li se sustavi zdravstvene skrbi preoblikovati?

Zašto raditi s tvrtkom Roche?

 

Personalizirana skrb

 

Revolucija

Medicinska znanost omogućila nam je da napravimo nevjerojatan napredak u dijagnostici i liječenju bolesti. Složenost ljudske biologije je zapanjujuća. Svaka je osoba jedinstvena  na mnogo načina. Isto vrijedi i za bolesti. Ipak, digitalna revolucija u zdravstvu pruža nove načine prikupljanja visokokvalitetnih podataka o svakom bolesniku i povezuje ih s podacima iz velikih skupina drugih bolesnika. Jedino usporedbom podataka  možemo vidjeti što nas međusobno razlikuje i to prevesti u personalizirani pristup. To nam omogućuje da dublje razumijemo kako liječiti pojedinca. Podaci dobiveni iz svakodnevne liječničke prakse (tzv. Real-world data), molekularne informacije dobivene sekvenciranjem ljudskoga genoma te podaci iz mobilnih uređaja i aplikacija i novih kliničkih ispitivanja mijenjaju pristup zdravstvenoj skrbi.

 

Revolucija zahtijeva strast
Onaj tko bolje razumije svoje zdravlje, može imati kvalitetniji život.

Dennis Horgan,
izvršni direktor Europskog saveza za personaliziranu medicinu 

Može li se zdravstvena skrb prilagoditi potrebama bolesnika?

 

Može li se zdravstvena skrb prilagoditi potrebama bolesnika?

Podaci dobiveni iz svakodnevne liječničke prakse ne pomažu nam samo da razumijemo postojeće lijekove te kada ih trebamo upotrijebiti, nego također mogu pomoći da bolje razumijemo buduće liječenje. Razvijamo nove lijekove koji specifično djeluju na određenu vrstu raka. Precizna medicina već mijenja ishode liječenja. Pomaže bolesnicima da žive dulje i kvalitetnije.

 

Personalizirana zdravstvena skrb znači više od precizne medicine jer ističe riječ 'skrb', a ne lijek. 

Nathalie Schrameijer,
Roche medicinski odjel

 

Mogu li odluke o liječenju biti bolje?

Tvrtka Roche prva je počela upotrebljavati prateću dijagnostiku za svoje lijekove protiv raka.  Određivanje molekularnih biljega sada pomaže u donošenju odluka o liječenju. Ali to je samo početak. Tehnologije kao što su sekvenciranje ljudskoga genoma, određivanje mutacije tumora i njegovih drugih molekularnih obilježja pomažu nam pronaći najdjelotvorniju terapiju. Tekućinske biopsije omogućuju nam da neinvazivno pratimo kako se rak razvija i u skladu s tim možemo prilagoditi liječenje.

 

Razvijamo inovativna rješenja koja će donijeti više personalizirane zdravstvene skrbi za bolesnika na njegovu putu od dijagnoze do odluke o terapiji, liječenja i medicinskog nadzora.  

Tim Jaeger,
voditelj Roche dijagnostičkih informacijskih rješenja

 

Mogu li se postojeći sustavi zdravstvene skrbi promijeniti?

Personalizirana zdravstvena zaštita ne odnosi se samo na liječenje. Tu je riječ i o promišljanju zdravstvenog sustava za buduće generacije. Personalizirana medicina može biti toliko učinkovita da će sustavi zdravstvene skrbi biti održivi i u uvjetima povećanih troškova. Ali, i sustavi će se morati razvijati. Digitalizacija će utjecati na pristupe izmjeni podataka, dizajnu kliničkih ispitivanja i regulatornim procesima. Da bi se ostvarila personalizirana zdravstvena skrb, cijeli sustav ‒ od načina na koji razvijamo terapije do načina na koji se bolesnicima pruža zdravstvena  skrb ‒ mora se promijeniti. 

 

Preoblikovat ćemo cijeli zdravstveni sustav. To je sjajno i ambiciozno i ono što se mora dogoditi. Vjerujemo da možemo promijeniti svijet. 

Dvorah Richler,
Roche medicinski odjel

 

Zašto raditi s tvrtkom Roche?

U tvrtki Roche radimo na tome da personalizirana medicina postane norma u svakodnevnoj zdravstvenoj skrbi. Partnerstvo s liderima u zdravstvu i tehnologiji, s vladama i regulatornim tijelima, te s liječnicima i zagovornicima ostvaruje tu viziju. Naša su snaga jedinstvenost i sposobnost i možemo ići gdjegod nas vode znanost, tehnologija i podaci. Ali znamo da to ne možemo učiniti sami; taj ćemo cilj postići samo s pomoću partnerstva. Ovo je vrijeme za suradnju. Naša je svrha i dalje raditi ono što je potrebno bolesnicima - osigurati da svatko dobije pristup personaliziranoj zdravstvenoj skrbi koja mu je potrebna.

 

 

 

HR/ONCO/0419/0165(1)