250

vrsta raka

350

gena koji pridonose razvoju raka

1

jedinstvena obilježja raka

 gensko testiranje

Nekada se rak kategorizirao uglavnom prema mjestu na kojem se nalazi u tijelu (npr. pluća, dojke, jetra).

Ovisno o stadiju bolesti, mnogi su bolesnici s određenom vrstom tumora bili liječeni istim kemoterapijama.

 

  • Ali čak i ako je mjesto nastanka tumora isto, promjene u DNK-u, koje su izazvale rak, mogu biti različite, što svaki rak čini jedinstvenim.
    Ali čak i ako je mjesto nastanka tumora isto, promjene u DNK-u, koje su izazvale rak, mogu biti različite, što svaki rak čini jedinstvenim.
  • Sada kada znanstvenici shvaćaju da se rak temelji na promjenama u tumorskom genomu bolesnika, možemo razviti lijekove koji su više personalizirani, usmjereni na specifične genske mutacije.
    Sada kada znanstvenici shvaćaju da se rak temelji na promjenama u tumorskom genomu bolesnika, možemo razviti lijekove koji su više personalizirani, usmjereni na specifične genske mutacije.
  • Gensko testiranje daje jasniju sliku o  raku, a rezultati mogu pomoći liječnicima da odrede je li dostupna ciljana terapija za jedinstveni genomski profil bolesnika. Također, može pomoći odrediti je li bolesnik pogodan kandidat za kliničko ispitivanje.
    Gensko testiranje daje jasniju sliku o raku, a rezultati mogu pomoći liječnicima odrediti je li dostupna ciljana terapija za jedinstveni genski profil bolesnika. Također, može pomoći odrediti je li bolesnik pogodan kandidat za kliničko ispitivanje.
Gensko testiranje osobito pomaže pri odabiru terapije kod bolesnika u kasnijem stadiju bolesti ili kad je riječ o nepoznatome primarnome mjestu nastanka tumora

Gensko testiranje osobito pomaže pri odabiru terapije kod bolesnika u kasnijem stadiju bolesti ili kad je riječ o nepoznatome primarnome mjestu nastanka tumora kao što su:

 

 Rak pluća, rijetki rak, rak nepoznate primarne lokacije
 Liječenje raka postaje osobnije nego ikada prije

 

Gensko profiliranje je jedan od načina na koji pomažemo da se promijeni skrb o bolesnicima i personalizirana zdravstvena zaštita postane stvarna.

 

 
Referencije: 

1. Armengol, G,, Ramon, Y., Cajal, S., Funnel Factors. In: Schwab, M., editor. Encyclopedia of Cancer. 2nd ed. New York: 2008.

2. Stratton, M. R., Campbell, P. J., Futreal, P. A., The cancer genome. Nature. 2009; 458(7239): 719‒724. 

 

M-HR-00001129