Biste li podjelili svoje zdravstvene podatke?

“Postoji temeljna spremnost pacijenata da podijele svoje podatke s nama. Prema mom iskustvu, što je korištenje njihovih podataka bliže povezano s osobnom situacijom ili stanjem, to je izraženija njihova spremnost da doprinesu medicinskom napretku.”
Tim M. Jäger Globalni voditelj dijagnostičkih informatičkih rješenja tvrtke Roche

S kime bi ljudi podjelili svoje zdravstvene podatke?

66

sa svojim liječnikom

43

sa svojim zdravstvenim osiguranjem ili bolnicom

34

s državnim/zdravstvenim ustanovama

31

s farmaceutskim tvrtkama

Transparentnost je ključna za bolesnike

“U konačnici, bolesnici žele pridonijeti široj slici, žele bolju skrb za svoju bolest i nove terapije. Otpor dolazi od korištenja podataka na netransparentan način, na načine koji nisu bili jasni od početka.”
Noga Leviner Suosnivačica & direktorica PicnicHealtha

Bolesnici bi trebali imati koristi

“Otvorena razmjena podataka, uključujući i kompetitore, osnažila bi sve aktere da iskoriste značajan potencijal za stvaranje vrijednosti. Kao rezultat toga, bolesnici koji svoje podatke stave na raspolaganje trebali bi imati koristi. Ne samo izravno kao pojedinci nego i neizravno osiguravajući da se podaci koriste za stvaranje najviše kvalitete života bolesnika.”
Nicole Gusset Voditeljica udruga za zastupanje bolesnika SMA Švicarska

Kada je riječ o zdravstvu, klijenti su najviše zabrinuti oko:

Privatnosti

80

Sigurnosti podataka

76

Cijene zdravstvene skrbi

73

Zašto prikupljamo podatke

“Privilegija je raditi s podacima o bolesnicima. Moramo se odnositi prema tim podacima s poštovanjem, osiguravajući zaštitu privatnosti bokesnika i sprječavanje neovlaštenog pristupa. No, trebali bismo biti transparentni i prema bolesnicima u pogledu naših ciljeva: pronalaženje odgovora na najvažnija znanstvena pitanja glavni je razlog zašto prikupljamo podatke.”
Mark Lee Globalni voditelj personalizirane zdravstvene zaštite tvrtke Roche