Uloga HPV-a u nastanku raka vrata maternice

Uloga HPV-a u nastanku raka vrata maternice

Što je HPV?

Humani papiloma virus (HPV) vrlo je čest virus. Otkriveno je više od 150 vrsta HPV-a, ali za samo nekoliko vrsta poznato je da uzrokuju zdravstvene probleme poput genitalnih bradavica i raka.

Kako se prenosi infekcija HPV-om?

Kako se prenosi infekcija HPV-om?

HPV se ponajprije prenosi dodirom kože o kožu. Gotovo sve spolno aktivne odrasle osobe dobiju HPV u nekom trenutku života. On nije odraz ni vas ni vašeg partnera, kao ni vašega načina života. Može proteći i nekoliko godina od trenutka kad se zarazite pa dok ne razvijete simptome. U većini slučajeva organizam će sam ukloniti infekciju HPV-om. Međutim, kad prisutnost HPV-a potraje, određene visokorizične vrste HPV-a mogu prouzročiti rak, kao što je rak vrata maternice.

Kako znati imam li HPV?

How do I know if I have HPV?

Kod većine visokorizičnih infekcija HPV-om nema simptoma, nisu opasne i unutar dvije godine ukloni ih sam imunosni sustav organizma. Bilo tko može imati pozitivan test na HPV. Testiranje je jedini način da znamo sa sigurnošću.

Kako se provodi test na infekciju HPV-om?

Kako se provodi test na infekciju HPV-om?

Uzorak koji se uzima za test na HPV isti je kao i način provođenja papa-testa. Štoviše, isti uzorak može se upotrijebiti za papa-test i za test na HPV. Prikupljeni uzorci iz liječničke ordinacije šalju se u laboratorij u kojem se provodi ispitivanje na HPV.

Jesam li već prije testirana na HPV?

Kako mogu znati imam li HPV?

Većina zemalja još prvenstveno provodi probir papa-testom, ali mnoge su zemlje također uvele neki oblik testiranja na HPV – katkad kao prvi test probira, katkad zajedno s papa-testom, a katkad da bi se dodatno ispitali abnormalni nalazi papa-testa.

Što su HPV 16 i HPV 18?

Što su HPV 16 i HPV 18?

Postoji više od 150 različitih vrsta HPV-a. Nisu sve vrste HPV-a štetne. Neke od njih nose veći rizik za nastanak raka. HPV 16 i HPV 18 dvije su vrste virusa s najvećim rizikom te potvrđeno uzrokuju oko 70 % slučajeva raka vrata maternice.

Cijepljena sam protiv HPV-a. Trebam li se ipak testirati na infekciju HPV-om?

Cijepljena sam protiv HPV-a. Trebam li se ipak testirati na infekciju HPV-om?

Da. Stručnjaci preporučuju da se ipak provede rutinski probirni test. Cjepivo ne štiti od svih visokorizičnih vrsta virusa.

HR/ONCO/1219/0321