Do dobi od 50 godina 80 % žena dobije infekciju humanim papiloma virusom (HPV).1 U većine se njih virus – kojeg postoji više od 100 vrsta – povlači sam, bez ikakvog liječenja. Ali infekcija genotipovima HPV-a 16 i 18 izlaže žene riziku od razvoja raka vrata maternice.² Ako se ne liječi ili ne otkrije prije uznapredovalog stadija, rak vrata maternice može biti smrtonosan.³

Razgovarali smo s dr. Johnom O’Learyjem, profesorom histopatologije na Trinity Collegeu u Dublinu i stručnjakom za rak vrata maternice, te ga zamolili da objasni što žena može očekivati nakon što probir na HPV otkrije da ima visokorizičnu infekciju.

Ja sam žena koja je upravo saznala da ima visokorizičnu infekciju HPV-om. Što sada trebam učiniti?

Kad saznate takvu vijest, to vas može iznenaditi i uznemiriti. O rezultatima testa na HPV trebate  opsežno razgovarati sa svojim liječnikom. Možda će vas uputiti na ambulantnu ginekološku skrb, što u većini zemalja znači kolposkopiju. Taj postupak ginekologu omogućuje da pomnije pregleda vaš cerviks i da, ako se čini da postoje bilo kakve abnormalnosti, uzme malu količinu tkiva za dodatnu analizu. Ili, ako pronađe ikakve znakove prekancerozne bolesti ili ranog raka, možda će i ukloniti to tkivo.

Koja pitanja trebam postaviti tijekom razgovora sa svojim liječnikom?

Trebate saznati imate li genotip HPV-a 16 ili 18. Oba nose visok rizik, ali genotip 16 nosi najveći rizik za prekancerozne promjene visokog stupnja. Kad odete na kolposkopiju, pitajte ginekologa ili ginekološku medicinsku sestru koje su vam mogućnosti liječenja dostupne. Antivirusno liječenje obično nije učinkovito.⁴

Što još trebam znati?

Da se HPV prenosi spolnim putom, obično od muškarca ženi, i da tijek infekcije može biti različit, ovisno o vašoj dobi. U mlađih žena infekcija može biti kratkotrajna i brzo se povući. Ako vam je HPV dijagnosticiran u starijoj dobi, veća je vjerojatnost da će infekcija biti dugotrajna, s puno višim rizikom za prekanceroznu bolest.⁵

Većina žena zarazi se samo jednim genotipom, ali neke ipak imaju mješoviti genotip – odnosno infekciju s više od jednim genotipom.

Vjerojatno će vas biti potrebno ponovno testirati 12 do 18 mjeseci nakon početnih pozitivnih rezultata testa. Ponovno testiranje vjerojatno će se nastaviti dok virus ne nestane ili dok se ne uklone sumnjive promjene.

Trebam li reći svojemu partneru ili svojoj partnerici da sam zaražena visokorizičnim HPV-om?

Da. Ako je riječ o muškarcu, on ima veći rizik za razvoj raka penisa, ali taj je rizik nizak.⁶ Ako je riječ o ženi, ona ima veći rizik da i sama dobije infekciju i razvije rak vrata maternice. Također, trebate reći svojemu partneru ili partnerici da ako održavaju još neki seksualni odnos, i te osobe mogu imati veći rizik od infekcije HPV-om.

Međutim, ne morate reći svim svojim prošlim partnerima, odnosno onima otprije više od 18 mjeseci ili dvije godine. Većina infekcija HPV-om nestane za 12 do 16 mjeseci.⁷ Kao što se kaže „prošlost je strana zemlja”.

Dr. John O’Leary, profesor histopatologije
Dr. John O’Leary, profesor histopatologije na Trinity Collegeu u Dublinu

Dr. O’Leary s Trinity Collegea u Dublinu odgovara na naša pitanja o HPV-u i raku vrata maternice.

Ako se moj partner ili moja partnerica testira, a rezultati su negativni, treba li poslije ponoviti test?

Ako je riječ o ženi, može se razmotriti ponovno testiranje oko 18 mjeseci nakon prvotnog testa. To bi bilo dovoljno vremena da se vidi je li se virus povukao ili je li vaša partnerica ponovno inficirana.

Koji postotak visokorizičnih infekcija postane rak vrata maternice?

Samo 2 % do 4 % visokorizičnih infekcija dovodi do klinički značajnih promjena. Međutim, rizik je veći ako je vaša infekcija HPV-om dugotrajna. Test na HPV je „test rizika”. Ako je test negativan, izgledi da nećete razviti rak vrata maternice veći su od 95 %.⁸

Zašto je potrebno od 10 do 15 godina da bi se visokorizična infekcija pretvorila u rak vrata maternice?

HPV je zapravo vrlo jednostavan virus, ali ima izvanrednu genetičku građu. Njegovi proteini mogu stanice učiniti zloćudnima, ali potrebno je neko vrijeme da bi se nadvladali obrambeni mehanizmi vaših cervikalnih stanica, a koliko nam je poznato, toliko dugo traje taj proces.

Postoji li nešto što bi moglo ubrzati razvoj raka vrata maternice?

Da. Ako je vaš imunosni sustav oslabljen – primjerice, ako imate limfom ili leukemiju. Ako imate više partnera ili infekciju HIV-om ili druge spolno prenosive bolesti (SPB), to su također čimbenici koji bi mogli utjecati na brži razvoj raka vrata maternice. Čini se da je stupanje u spolne odnose u mladoj dobi također čimbenik rizika – ne znamo točno zašto, ali čini se da rana spolna aktivnost  preoblikuje stanice u cerviksu. Čini se da prisutnost drugih spolno prenosivih bolesti, osobito herpesa ili sifilisa, mijenja sluznicu cerviksa. Pušenje također ubrzava rizik od razvoja raka vrata maternice.

Postoji li nešto što bi moglo usporiti pretvorbu?

Virus koji se prirodno povuče mogao bi to usporiti. Kao i uklanjanje eventualnih prekanceroznih promjena.

Utječe li visokorizična infekcija na moju plodnost? Ili ako sam trudna, mogu li prenijeti infekciju na dijete?

HPV ne utječe na plodnost, osim ako ste imali višestruke infekcije cerviksa zbog drugih spolno prenosivih bolesti. Ako imate HPV i druge spolno prenosive bolesti, mogli biste razviti upalnu bolest zdjelice, koja može utjecati na plodnost. Ako ste trudni, nećete prenijeti infekciju HPV-om svojemu nerođenom djetetu. Međutim, tijekom porođaja, ako imate infekciju niskorizičnim genotipovima HPV-a 6 i 11, postoji mogućnost da ćete prenijeti virus djetetu u rodnici, što može prouzročiti stanje poznato kao rekurentna respiratorna papilomatoza ili RRP. Ako se to dogodi, djetetov grkljan može biti oštećen. Ali to je vrlo rijetka pojava.⁹

I neka misao za kraj?

Svrha probira na HPV je davanje i prikupljanje informacija radi zaštite zdravlja žena. Uz pravilan probir, u žena se ne bi smio razviti rak vrata maternice. Kad vidimo ženu s uznapredovalim rakom vrata maternice, vidimo da je zakazao sustav zdravstvenog probira.

Što znači da se virus povukao?

Simptomi vaše infekcije HPV-om, uključujući i genitalne bradavice, mogu sami nestati u roku od dvije godine – to znači da se virus „povukaoˮ. Ali, iako možda nemate simptome infekcije HPV-om, to ne znači da više nemate virus. Protutijela u vašem organizmu možda su potisnula virus pa on ne uzrokuje simptome HPV-a ili nije vidljiv u testovima. No, sam virus još može biti prisutan.

Referencije 

1. Chesson, H. W. et al. Sex Transm Dis. 2014: 41(11):660–664

2. de Sanjose, S. et al. Lancet Oncol. 2010

3. https://www.cancer.net/cancer-types/cervical-cancer/statistics

4. https://emedicine.medscape.com/article/219110-treatment

5. Blanks, R. G. et al. BJ of Cancer 2009: 100(11): 1832 – 1836

6. https://www.cancer.org/cancer/penile-cancer/causes-risks-prevention/risk-factors.html

7. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs380/en/

8. https://www.cancer.gov/news-events/press-releases/2014/HPVscreeningPredictor

9. https://www.webmd.com/sexual-conditions/hpv-pregnancy#1


HR/ONCO/1219/0317