Sredinom srpnja 2019., u Banskim dvorima, ministar zdravstva Milan Kujundžić, tadašnji direktor tvrtke Roche Hrvatska Milorad Gošev i prokurist Objedinjene strategije međunarodnih poslova tvrtke Roche Dražen Jeleč, u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, predsjednika Uprave Roche AG Christopha Franza te mnogih drugih visokih uzvanika, potpisali su Memorandum o suradnji Vlade RH i Roche-a, na pripremi i provedbi projekta "Personalizirana medicina u onkologiji s ciljem poboljšanja ishoda".

 

Projekt je predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću prvi put predstavljen uoči Svjetskoga gospodarskog foruma u Davosu u siječnju 2019. godine. Tom su prilikom g. Plenković i predsjednik društva Roche dr. Christoph Franz dali svoju suglasnost za poduzimanje daljnjih koraka radi provedbe Projekta.

Rak je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj i drugi vodeći uzrok smrtnosti u populaciji, unatoč stalnim nastojanjima i ulaganjima u prevenciju, ranu dijagnozu i liječenje oboljelih. Prema podacima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, svake godine od raka u Hrvatskoj oboli više od 23 500 osoba, a umre ih gotovo 14 000. S više od 3,5 milijuna novih slučajeva i 1,3 milijuna smrtnih slučajeva svake godine, rak je drugi najvažniji uzrok smrti i pobola u Europi. 

Roche i Ministarstvo zdravstva prepoznali su da je rak i dalje vodeći uzrok mortaliteta, unatoč trajnim naporima i ulaganjima u prevenciju, rano otkrivanje i liječenje oboljelih od raka. Upravo je glavni cilj projekta "Personalizirana medicina u onkologiji s ciljem poboljšanja ishoda" konačno smanjivanje stope mortaliteta pacijenata s malignim bolestima, produljenje preživljenja bolesnika te poboljšanje kakvoće njihova života, s tim da je konačan cilj pretvaranje raka u izlječivu bolest.

 

Projekt će omogućiti uspješnu transformaciju trenutačne onkološke skrbi bolesnika s metastatskim tumorima u skrb utemeljenu na personaliziranom pristupu i liječenju zasnovanom na rezultatima sveobuhvatnog genskog profiliranja, osiguravajući ciljanu terapiju, poboljšanje kvalitete života i povoljnije ishode liječenja, što je presedan u liječenju onkoloških bolesnika s metastatskim tumorima, na izvorima podataka iz stvarnog svijeta (Real World Data).

 

ministar zdravstva Milan Kujundžić, direktor tvrtke Roche Hrvatska Milorad Gošev, prokurist Objedinjene strategije međunarodnih poslova tvrtke Roche Dražen Jeleč, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, predsjednik Uprave Roche AG Christoph Franz

Memorandum o suradnji definira spremnost Rochea da uloži 90 milijuna kuna kako bi se osnovao Institut za preciznu medicinu i educiralo 30 zdravstvenih djelatnika zaposlenih u njemu, koji će provoditi sveobuhvatno gensko profiliranje metastatskih tumora, s ciljem određivanja personalizirane terapije i praćenja ishoda liječenja. Podrškom tom projektu, Roche iskazuje svoju predanost ostvarenju personalizirane zdravstvene skrbi u Hrvatskoj. Ministarstvo zdravstva poduprijet će osnivanje onkološke baze podataka te Instituta kao nacionalnog centra za personaliziranu medicinu, čime će se uvesti sustavan, mjerljiv i održiv pristup personaliziranom liječenju, utemeljenom na sveobuhvatnom genskom profiliranju.

Hrvatska će biti među prvim zemljama u svijetu koja će imati Institut za preciznu medicinu, koji će bolesnicima omogućiti personaliziran pristup i ciljano liječenje jer je poznato da bolesnici s istom vrstom tumora ne moraju imati jednak odgovor na propisani lijek. Zahvaljujući sveobuhvatnom genskom profiliranju, onkolozima će biti omogućeno ciljano postavljanje terapije prema genomu tumora, primjena odgovarajućeg i najboljeg personaliziranog liječenja, na temelju uzimanja u obzir specifičnih genskih alteracija, koje su različite kod svakog bolesnika. 

 

Takav personalizirani pristup ne samo da podrazumijeva osjetno bolje ishode liječenja, već i racionalnije propisivanje lijekova, kao rezultat ciljane terapije. Nakon uspješne provedbe projekta, Hrvatska će postati predvodnica i u provedbi kliničkih ispitivanja te prikupljanju podataka iz stvarnog svijeta, što je velika vrijednost za bolesnike, kojima će tako biti znatno povećana mogućnost uključivanja u kliničke studije, u sklopu kojih će se moći besplatno liječiti lijekovima najnovije generacije. Budući Institut za preciznu medicinu bit će sastavni dio KBC-a Zagreb, koji je izabran zbog nacionalnog značenja za cijelu državu (bolnica nulte kategorije). Nakon potpisivanja Memoranduma slijedi definiranje akcijskog plana, koji će izraditi Ministarstvo, a potom slijedi uređenje laboratorija, koji će biti sastavni dio Instituta za preciznu medicinu i u kojem će se provoditi sveobuhvatno gensko profiliranje tumora kod bolesnika s metastatskom bolesti.  

69

% porast pojavnosti malignih bolesti do 2030. prema WHO-u

73

% porast smrtnosti od raka do 2030. prema WHO-u

>25

% stanovnika EU umrijet će od raka

14000

umrlih od raka godišnje u RH

90

milijuna HRK uložili smo u transformaciju onkološke skrbi u Hrvatskoj

Transformacija onkologije

M-HR-00001152