Sredinom srpnja 2019., u Banskim dvorima, ministar zdravstva Milan Kujundžić, direktor tvrtke Roche Hrvatska Milorad Gošev i prokurist Objedinjene strategije međunarodnih poslova tvrtke Roche Dražen Jeleč, u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, predsjednika Uprave Roche AG Christopha Franza te mnogih drugih visokih uzvanika, potpisali su Memorandum o suradnji Vlade RH i Roche-a, na pripremi i provedbi projekta "Personalizirana medicina u onkologiji s ciljem poboljšanja ishoda".

 

Projekt je predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću prvi put predstavljen uoči Svjetskoga gospodarskog foruma u Davosu u siječnju 2019. godine. Tom su prilikom g. Plenković i predsjednik društva Roche dr. Christoph Franz dali svoju suglasnost za poduzimanje daljnjih koraka radi provedbe Projekta.

Rak je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj i drugi vodeći uzrok smrtnosti u populaciji, unatoč stalnim nastojanjima i ulaganjima u prevenciju, ranu dijagnozu i liječenje oboljelih. Prema podacima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, svake godine od raka u Hrvatskoj oboli više od 23 500 osoba, a umre ih gotovo 14 000. S više od 3,5 milijuna novih slučajeva i 1,3 milijuna smrtnih slučajeva svake godine, rak je drugi najvažniji uzrok smrti i pobola u Europi. 

Roche i Ministarstvo zdravstva prepoznali su da je rak i dalje vodeći uzrok mortaliteta, unatoč trajnim naporima i ulaganjima u prevenciju, rano otkrivanje i liječenje oboljelih od raka. Upravo je glavni cilj projekta "Personalizirana medicina u onkologiji s ciljem poboljšanja ishoda" konačno smanjivanje stope mortaliteta pacijenata s malignim bolestima, produljenje preživljenja bolesnika te poboljšanje kakvoće njihova života, s tim da je konačan cilj pretvaranje raka u izlječivu bolest.

 

Projekt će omogućiti uspješnu transformaciju trenutačne onkološke skrbi bolesnika s metastatskim tumorima u skrb utemeljenu na personaliziranom pristupu i liječenju zasnovanom na rezultatima genetskog profiliranja, osiguravajući ciljanu terapiju, poboljšanje kvalitete života i povoljnije ishode liječenja, što je presedan u liječenju onkoloških bolesnika s metastatskim tumorima, na izvorima podataka iz kliničke prakse (Real World Data).

 

Memorandum o suradnji definira spremnost Rochea da uloži 90 milijuna kuna kako bi se osnovao Institut za personaliziranu medicinu i educiralo 30 zdravstvenih djelatnika zaposlenih u njemu, koji će provoditi gensko profiliranje metastatskih tumora, s ciljem određivanja personalizirane terapije i praćenja ishoda liječenja. Podrškom tom projektu, Roche iskazuje svoju predanost ostvarenju personalizirane zdravstvene skrbi u Hrvatskoj. Ministarstvo zdravstva poduprijet će osnivanje onkološke baze podataka te Instituta kao nacionalnog centra za personaliziranu medicinu, čime će se uvesti sustavan, mjerljiv i održiv pristup personaliziranom liječenju, utemeljenom na sveobuhvatnom genskom profiliranju.

Hrvatska će biti među prvim zemljama u svijetu koja će imati Institut za personaliziranu medicinu, koji će bolesnicima omogućiti personaliziran pristup i ciljano liječenje jer je poznato da bolesnici s istom vrstom tumora ne moraju imati jednak odgovor na propisani lijek. Zahvaljujući genskom profiliranju, onkolozima će biti omogućeno ciljano postavljanje terapije prema genomu, primjena odgovarajućeg i najboljeg personaliziranog liječenja, na temelju uzimanja u obzir specifičnih genskih mutacija, koje su različite kod svakog bolesnika. 

 

Takav personalizirani pristup, ne samo da podrazumijeva osjetno bolje ishode liječenja, već i racionalnije propisivanje lijekova, kao rezultat ciljane terapije. Nakon uspješne provedbe projekta, Hrvatska će postati predvodnica i u provedbi kliničkih ispitivanja te prikupljanju podataka iz kliničke prakse, što je velika vrijednost za bolesnike, kojima će tako biti znatno povećana mogućnost uključivanja u kliničke studije, u sklopu kojih će se moći besplatno liječiti lijekovima najnovije generacije. Budući Institut za personaliziranu medicinu bit će sastavni dio KBC-a Zagreb, koji je izabran zbog nacionalnog značenja za cijelu državu (bolnica nulte kategorije). Nakon potpisivanja Memoranduma slijedi definiranje akcijskog plana, koji će izraditi Ministarstvo, a potom slijedi uređenje laboratorija, koji će biti sastavni dio Instituta za personaliziranu medicinu i u kojem će se sveobuhvatno genski profilirati metastatski tumori. 

69

% porast pojavnosti malignih bolesti do 2030. prema WHO-u

73

% porast smrtnosti od raka do 2030. prema WHO-u

>25

% stanovnika EU umrijet će od raka

14000

umrlih od raka godišnje u RH

90

milijuna HRK uložili smo u transformaciju onkološke skrbi u Hrvatskoj