Tvrtka Roche Hrvatska osnovana je u prosincu 1991. u Zagrebu kao F. Hoffmann ‒ La Roche, Predstavništvo Zagreb. Osnivač i direktor od prvog dana do danas je dr. Milorad Gošev. Početak nestabilnosti na području bivše Jugoslavije 1989. bio je poticaj za otvaranje predstavništva tvrtke Roche u Hrvatskoj, a dr. Gošev je predstavništva pokrenuo i u Sloveniji te u Bosni i Hercegovini. Kao jedna od vodećih svjetskih tvrtki koja se bavi istraživanjima na području lijekova i dijagnostike, Roche i u Hrvatskoj nastoji pridonijeti poboljšanju ljud­skog zdravlja i kvalitete života uvođenjem inovativnih proizvoda na tržište. 

Doktore Gošev, kako ste pronašli prve suradnike?

S obzirom na početak rata u Hrvatskoj, počeci su bili vrlo teški. U to smo vrijeme, osim što smo ispočetka gradili novu poziciju Rochea u Hrvatskoj i u Sloveniji, organizirali ve­lik broj donacija antibiotika i anestetika za bolnice, bili savjetnici mnogim humanitarnim organizacijama te ak­tivno sudjelovali u osiguranju prijeko potrebnih i nedo­stupnih lijekova, na što smo osobito ponosni. Bez otvara­nja predstavništva Rochea u Hrvatskoj i zapošljavanja visokoobrazovanih i motiviranih kolega ne bismo mogli osigurati Rocheove inovativne proizvode na hrvatskom tržištu netom nakon što su se oni pojavili na europskom. U to smo vrijeme, boreći se zajedničkim snagama za živote bolesnika, uspjeli razviti poseban partnersko-prijateljski odnos s velikim brojem liječnika hematologa i onkologa, odnos koji i danas njegujemo. 

Kako se tijekom godina razvijao Roche u Hrvatskoj?

Prvih nekoliko godina Roche je imao vrlo mali tim, bili smo potpora jedni drugima i svi smo radili sve u interesu naših pacijenata. To je razdoblje u kojem se Roche već etablira kao inovativna kompanija s obzirom na nove biotehnološke proizvode, a ulazi na tržište i s OTC programom (vitamini i analge­tici). Početkom novog tisućljeća se zbog velikog broja novih inovativnih proiz­voda u bolničkom programu povećava broj zaposlenih te se osnivaju novi poslovni odjeli. Važna godina u pov­ijesti Rochea u Hrvatskoj je 2004. kada od predstavništva švicarske tvrtke postajemo hrvatska kompanija, to jest Ro­che d. o. o., a već iduće godine gradimo prvo veledrogerijsko skladište. Od 2006. godine onkološki proizvodi posta­ju najveći dio portfelja Rochea, a širimo se i u nova područja osteoporoze te reu­matoidnog artritisa. Godine 2007. broj zaposlenih raste na šezdeset. Od 2013. godine kompanija neprestano raste do danas te postaje dominantna i vodeća međunarodna farmaceutska kompanija u Hrvatskoj.

Gdje vidite Roche za pet godina?

U tvrtki Roche, kao vodećoj inovativnoj kompaniji, vjerujemo da personalizirana medicina može promijeniti živote pacijenata pružanjem ciljane, brze i učinkovite  skrbi svakom bolesniku. Svjesni smo da unatoč naporima uloženima u prevenciju i liječenje, rak ostaje vodeći uzrok smrti te je prema preživljenju Hrvatska na samom začelju Europske unije.

U sljedećih pet godina ključno je svim onkološkim bolesnicima omogućiti gensko testiranje koje se provodi u suradnji s „Foundation Medicine” (FMI), tvrtkom koja je proglašena najinovativnijom biotehnološkom kompanijom u svijetu u 2019. godini. Cilj nam je smanjiti smrtnost od zloćudnih bolesti te povećati preživljenje i kvalitetu života preživjelih bolesnika. Vjerujem da ćemo u partnerskom odnosu s institucijama taj cilj ostvariti u sljedećih pet godina. 

dr. Milorad Gošev, direktor Rochea d.o.o.