Tvrtka Roche osnovana je u Švicarskoj, Njemačkoj i Italiji 1896. godine kao jedna od prvih tvrtki koje su namjenski osnovane za proizvodnju znanstveno istraženih farmaceutskih proizvoda. Zahvaljujući hrabrom i odvažnom osnivaču Fritzu Hoffmannu, trgovcu iz Basela, tvrtka Roche brzo je postigla međunarodnu ekspanziju. Od tada tvrtka Roche upotrebljava inovacije i nove tehnologije kako bi razvila medicinsku praksu i pomogla bolesnicima da žive dulje i bolje. Ta se svrha nikada nije promijenila, no Roche se kao tvrtka neprestano mijenjala kako bi ispunila taj cilj.

Tvrtka F. Hofmann-La Roche & Co osnovana je 1. listopada 1896. u Baselu u Švicarskoj. Njezin osnivač, Fritz Hoffmann, obećava da će pomoći u transformaciji zdravstvene skrbi nakon što je iz prve ruke svjedočio razornim učincima izbijanja kolere u Hamburgu. Uvjeren je da se lijekovi trebaju proizvoditi industrijski i distribuirati na međunarodnoj razini.

Roche se širi diljem svijeta, zapošljavajući više od 700 ljudi. Do 1912. godine tvrtka ima podružnice na tri kontinenta i u devet zemalja: Švicarska, Japan, Francuska, Rusija, Italija, Njemačka, Engleska i SAD.

Sirup protiv kašlja tvrtke Roche koji se izdaje bez recepta postigao je gotovo trenutačni uspjeh. Stavljen na tržište 1898., brzo postaje prvi najprodavaniji proizvod tvrtke Roche i ostaje na tržištu 60 godina, utirući put budućim medicinskim otkrićima.

Prvi svjetski rat i ruski građanski rat guraju tvrtku u duboku financijsku krizu. Tvrtka Roche postaje dioničko društvo kako bi nastavila poslovati. Godinu dana kasnije tvrtka Roche oplakuje smrt svog osnivača Fritza Hoffmanna. Nasljeđuje ga Emil C. Barell, koji nakon preuzimanja dužnosti učvršćuje znanstvenu orijentaciju poslovanja.

30-godišnja Alice Keller, rođena u Baselu, postaje prva generalna direktorica tvrtke Roche. 1925. ukrcava se na brod za Tokio gdje je Roche imao podružnicu. Alice nastavlja napredovati na ljestvici i, nakon povratka u Švicarsku 1939., postaje viši izvršni direktor – senzacionalan uspjeh za ta vremena.

Hilde Pfaltz priključuje se farmakološkom institutu tvrtke Roche, koji kasnije i vodi. Tu je uvela brojne inovacije, od kojih je najznačajnija standardizirano ispitivanje teratogenosti novih lijekova. Godine 1940. Pfaltz postaje prva službena liječnica tvrtke Roche.

Poljsko-švicarski kemičar Tadeusz Reichstein nakon pet godina istraživanja otkriva način za sintezu vitamina C. To su neki od prvih lijekova za masovno tržište proizvedeni u sterilnom okruženju, sigurni i pravilno dozirani te pristupačni. Roche postaje vodeći dobavljač vitamina i to je jedan od najranijih pohoda tvrtke u biotehnologiju.

Nakon osmišljavanja pionirskog programa onkološkog probira, tvrtka kreće na putovanje koje zauvijek mijenja tijek onkoloških tretmana. Revolucionarno istraživanje znanstvenika tvrtke Roche Roberta Duchinskog (na slici) i biokemičara Charlesa Heidelbergea dodatno pozicionira Roche kao lidera u onkologiji, a plodovi njihovih otkrića na kraju će preoblikovati bitku protiv raznih vrsta raka, uključujući rak debelog crijeva, dojke i želuca.

Prvotno pokrenuto 1920-ih godina, malo poslovanje s dijagnostičkim reagensima bilo je u stanju mirovanja kada je tvrtka 1966. godine odlučila osnovati pravi odjel za proizvodnju dijagnostičkih kemikalija i uređaja. Godine 1968. niz novih akvizicija u tvrtku donosi prijeko potrebnu stručnost u područjima kao što su elektronika i inženjering.

Između 1968. i 1972. godine tvrtka Roche proširuje svoje kapacitete u neovisnim istraživanjima otvaranjem nekoliko istraživačkih centara: Roche Institute of Molecular Biology u Nutleyu u New Jerseyu 1968., Basel Institute for Immunology 1969. i Nippon Research Centre u Kumakari u Japanu 1972.

Godine 1979. Roche se nastavlja širiti. Roche Nutley surađuje s biotehnološkim poduzećem Genentech sa sjedištem u San Franciscu, kako bi pomogao u razvoju proizvodnog procesa interferona, koji se upotrebljava kao terapija za ozbiljne bolesti kao što su hepatitis, multipla skleroza i rak. U isto vrijeme, dijagnostički se odjel nastavlja širiti.

Niels Kaj Jerne, prvi ravnatelj instituta Basel Institute of Immunology, nagrađen je Nobelovom nagradom za medicinu 1984. za svoj temeljni rad u imunologiji.

Susumu Tonegawa, istraživač na institutu Basel Institute for Immunology od 1972. do 1981., dobio je Nobelovu nagradu za medicinu 1987. za svoj rad na segmentima gena protutijela. Njegova temeljna otkrića utrla su put proizvodnji humaniziranih antitijela.

Kako bi pojačala svoju predanost zdravstvenoj skrbi, tvrtka Roche mijenja strategije. Napušta dva poslovanja – mirise i okuse 1999. te vitamine i fine kemikalije 2002. kako bi se nastavila razvijati i fokusirati na odjele farmacije i dijagnostike. Kombinirajući snage i stručnost obaju odjela, Roche daje prioritet inovacijama rješenja koja obuhvaćaju cijelu zdravstvenu skrb. Tvrtka počinje igrati sve važniju ulogu u oblikovanju budućnosti personalizirane zdravstvene skrbi.

Niz inovativnih revolucionarnih lijekova za liječenje raka koji se razvijaju sredinom 1990-ih revolucionariziraju područje onkologije i bolesnicima daju novu nadu.

Tijekom 1990-ih dijagnostički odjel stavlja niz revolucionarnih proizvoda u različitim područjima medicinskih ispitivanja na tržište. Među njima je i prvi automatizirani laboratorijski dijagnostički uređaj na svijetu, instrument koji korisnicima omogućuje paralelno provođenje nekoliko testova – revolucija u dijagnostici. Roche 1997. preuzima Boehringer Mannheim i postaje svjetski lider u in vitro dijagnostici, kao i glavni dionik u liječenju dijabetesa.

Roche i Chugai osnivaju savez kako bi izgradili farmaceutsku tvrtku usmjerenu na istraživanje u Japanu. Nova tvrtka pod nazivom Chugai Pharmaceutical Co., Ltd nastala je spajanjem tvrtki Nippon Roche i Chugai. Tvrtka se specijalizirala za lijekove na recept s prednostima na području biotehnologije.

Nakon kupnje 60 % udjela tvrtke Genentech 1990. godine, Roche 2009. kupuje preostale dionice tvrtke Genentech, službeno spajajući dva farmaceutska diva. Njihovi kombinirani portfelji pretvaraju ih u najveću svjetsku biotehnološku tvrtku koja se fokusira na upotrebu ljudskih genetskih informacija za razvoj lijekova za bolesnike s ozbiljnim ili po život opasnim medicinskim stanjima. Spajanjem se tvrtki Roche omogućuje pristup nizu novih lijekova i znanstvenih istraživanja, a tvrtki Genentech pruža dugu povijest znanstvenih znanja, zajedno sa značajnom novčanom potporom i partnerstvima na globalnom tržištu.

Nakon tri desetljeća fokusiranja uglavnom na liječenje raka, Roche koristi brzi napredak u molekularnoj biologiji kako bi proširio svoj portfelj i razvio terapije za područja bolesti kao što su neuroznanost, multipla skleroza, oftalmologija i hematologija.

Suočena sa sve većim količinama podataka, novim načinima strukturiranja i njihove uporabe te porastom strojnog učenja i umjetne inteligencije, Roche se udružuje sa stručnjacima na tom području. Godine 2018. Roche preuzima Flatiron Health, lidera u obradi kliničkih podataka, kao i Foundation Medicine, jednu od najvećih svjetskih baza podataka genoma raka i stručnjaka za profiliranje genoma. Te akvizicije tvrtki Roche omogućuju daljnje razumijevanje precizne medicine, što nas sve više približava obećanjima o personaliziranoj zdravstvenoj skrbi.

Roche kupuje Spark Therapeutics sa sjedištem u Philadelphiji, tvrtku osnovanu kako bi se istražila neizbježnost genetskih bolesti. Zajedno mogu unaprijediti svoje razumijevanje ljudskog genoma i genetskih abnormalnosti kako bi razvili prilagođene revolucionarne terapije za bolesnike koji pate od vrlo specifičnih genetskih bolesti ciljajući na temeljne uzroke.

Globalna epidemija koronavirusa 2020. novi je izazov za Roche. Sigurnost zaposlenika vrlo je važna, ali održavanje proizvodnje osnovnih lijekova od ključne je važnosti kako bi se zajamčilo da bolesnici dobiju lijekove i rješenja koja spašavaju život. Tvrtka vrtoglavom brzinom uspijeva razviti pouzdane testove za COVID-19, dok nastavlja razvijati nove inovativne lijekove usmjerene na širok spektar bolesti.