Prevencija raka vrata maternice počinje ovdje

Pregled vrata maternice može pomoći u prevenciji raka vrata maternice ili pronalaženju tog raka u ranoj fazi. Ne odgađajte zakazivanje pregleda vrata maternice.

Humani papiloma virus ili HPV poznati je uzrok gotovo svih slučajeva raka vrata maternice, što taj rak čini jednim od onih koje je danas najlakše spriječiti.

Zahvaljujući cijepljenju, mogućnosti pregleda vrata maternice i liječenju, nijedna žena ne bi trebala umrijeti od raka vrata maternice.

Ipak, u zemljama u kojima su provedene i mjere cijepljenja protiv HPV-a i mjere probira, ženama se i dalje dijagnosticira ova bolest koja se lako može spriječiti.

Neke žene možda ne znaju koliko je važno pohađati redovite probire raka vrata maternice. Kod drugih zaposlenost i nedostatak vremena mogu dovesti do odgađanja pregleda.

Neke žene nemaju pristup probiru, što stvari dodatno komplicira. Oko 90 posto smrtnih slučajeva zbog raka vrata maternice događa se u zemljama u kojima žene nemaju pristup neophodnoj zdravstvenoj skrbi. Kao rezultat toga, po jedna žena umire od raka vrata maternice svake dvije minute1 – naše sestre, majke, kćeri, suradnice i prijateljice.

Dobra je vijest da se primjenom najnovijih znanstvenih i tehnoloških dostignuća bolest vrata maternice može na vrijeme prepoznati i zaustaviti. Cilj je prepoznati žene izložene riziku prije nego što se invazivni rak razvije. Proširimo vijesti o važnosti pregleda za prevenciju raka vrata maternice i ulozi HPV-a u raku vrata maternice.

Saznajte više o ovoj bolesti koja se može spriječiti i zakažite pregled vrata maternice još danas. Ovo su važni trenuci.

Što je rak vrata maternice? Zašto bi to ženi bilo važno?

Rak vrata maternice jedan je od najučestalijih vrsta raka u žena širom svijeta. Započinje u vratu maternice smještenom u donjem dijelu maternice. Trajna infekcija određenim visokorizičnim tipovima HPV virusa može povećati rizik od bolesti vrata maternice. Bolest vrata maternice, ako se ne kontrolira, može s vremenom prijeći u rak vrata maternice. Rak vrata maternice jedan je od oblika raka koji se najuspješnije liječi pod uvjetom da se rano otkrije i rano započne liječiti.2

Razgovor s prijateljima i najdražima o HPV-u i probiru na rak vrata maternice može biti... iskreno rečeno, malo neugodan. Evo nekoliko načina za započinjanje takvih razgovora. Koji od njih odgovara Vama?
  • Stvarno mi je stalo do tebe. Kad si zadnji puta bila na redovitom ginekološkom pregledu?

  • Jesi li znala da postoje testovi koji mogu prepoznati promjene u tijelu prije nego što se pretvore u rak? Liječnik ti može reći koje su pretrage najprikladnije za tebe.

  • Uskoro idem na probir za rak vrata maternice. Jesi li ti možda zakazala svoj termin?

  • Redoviti probir na rak stvarno je važan. Mogu li ti kako pomoći u organizaciji pregleda, pronalaženjem informacija, zakazivanjem pregleda, čuvanjem djece ili vožnjom do klinike?

Gotovo svi slučajevi raka vrata maternice uzrokovani su ljudskim papiloma virusom (HPV). Virus se prenosi spolnim putem i u nekom trenutku života inficira većinu muškaraca i žena. Iako se u svih žena koje su pozitivne na visokorizičnu infekciju HPV-om neće razviti rak vrata maternice, ako je infekcija virusom trajna i imunološki sustav žene ne može ovladati njome, infekcija s vremenom može uzrokovati stanične promjene koje bi mogle dovesti do raka. Taj proces može potrajati mnogo godina, čak i desetljeće, pa je važna skrb za žensko zdravlje tijekom duljeg vremena.

U nekim se zdravstvenim ustanovama za praćenje raka vrata maternice primjenjuje vizualna provjera (VIA) ili Papa test (ponekad se naziva brisom). Međutim, rješenje koje je bilo najbolje za brojne generacije žena sada na tom mjestu zamjenjuju molekularni testovi koji izravno otkrivaju prisutnost virusa. Znanost je bolje upoznala HPV i njegovu ulogu u prevenciji raka vrata maternice. Iako je način prikupljanja uzoraka jednak za probir na HPV Papa test, informacije koje te pretrage daju razlikuju se i različito utječu na odluke o sljedećem koraku u njezi bolesnice.

Zapitaš li se ikada zašto u pogledu HPV-a ili čak raka vrata maternice postoji stigma? To je dobro pitanje, jer HPV je toliko čest da zdrav seksualni i partnerski odnos vjerojatno (ne znajući) obuhvaća i prijenos virusa. U većini slučajeva nema simptoma ni problema, a do prijenosa može doći spolnim dodirom, tijekom stvarnog odnosa ili bez njega, uz primjenu kondoma ili bez njega.

Nema razloga za osjećaj krivnje ili srama u slučaju testa pozitivnog na HPV ili dijagnoze raka vrata maternice. Kako bi se pomoglo u borbi protiv mitova oko HPV-a, korisno je otvoreno razgovarati o njemu.

Siguran je! Međutim, ako su u ustanovi koja vrši probir potrebne sigurnosne mjere opreza, unaprijed provjerite koje je zahtjeve potrebno zadovoljiti kako biste poduzeli potrebne mjere. Vaš pružatelj skrbi trebao bi vas obavijestiti je li sigurno nastaviti redovito pregledavanje, a ako je, najbolje je zakazati svoj pregled što prije. Ne čekajte!

U redu je biti zabrinut zbog medicinskih postupaka, mogućih nalaza, testova, čak i posjeta liječniku. No poznavanje trenutačnog stanja Vašeg zdravlja može olakšati rješavanje bilo kakvih problema i može potencijalno produljiti ili spasiti Vaš život.

Svatko različito doživljava bol, tako da se Vaše iskustvo lako može razlikovati od iskustva drugih. Dobra je vijest da većina žena tvrdi kako tijekom prikupljanja uzorka iz vrata maternice za Papa test ili DNK test na HPV osjeća samo manju neugodu.

Iako se DNK HPV-a otkriva u više od 99 % slučajeva raka vrata maternice, mnoge žene s testovima pozitivnim na HPV ne razvijaju bolest vrata maternice. Međutim, budući da ne možemo znati čije će se tijelo očistiti od virusa, a kod koga će se nastaviti razvijati invazivni rak, važno je daljnje testiranje i praćenje. Dva tipa s najvišim rizikom – HPV 16 i HPV 18 – uzrok su gotovo 70 % svih slučajeva raka vrata maternice. Ako Vaš test upućuje na jedan od tih tipova, možda će se od Vas zatražiti da odmah dođete na pregled radi praćenja.

Ako se ne otkrije infekcija visokorizičnim tipom HPV-a, možete biti sigurni da ste izloženi vrlo niskom riziku od razvoja pretkanceroznog stanja vrata maternice ili raka vrata maternice u sljedećih 3 – 5 godina. Vjerojatno nije potrebno praćenje do sljedećeg preporučenog kruga probira.

Da, i dalje trebate prolaziti probir na rak vrata maternice, čak i ako ste cijepljeni protiv HPV-a. Cjepivo pruža zaštitu od najrizičnijih tipova HPV-a za koje se zna da uzrokuju rak, ali Vas ne štiti od svih tipova tog virusa koji mogu uzrokovati rak. Zato je važno ići na rutinske probire na rak vrata maternice kako bi se omogućilo rano prepoznavanje svake moguće bolesti i smanjila vjerojatnost raka u budućnosti.

Smjernice se, ovisno o dobi ispitanica ili mogućnostima testiranja, odnosno prisutnosti simptoma, mogu razlikovati od države do države. Obratite se svojem pružatelju zdravstvenih usluga kako biste saznali više o tome kakvo je djelovanje preporučljivo u Vašem slučaju.

Da, čak i žene u monogamnim odnosima ili s istim dugoročnim partnerom treba testirati na HPV.

Da. Testovi u sklopu probira služe za pronalaženje raka prije nego osoba pokaže znakove bolesti ili infekcije. Stoga je važno redovito provoditi probire čak i ako se osjećate dobro.

Referencije:  

  1.  Arbyn M, Weiderpass E, Bruni L, Sanjosé S de, Saraiya M, Ferlay J, et al. Estimates of incidence and mortality of cervical cancer in 2018: a worldwide analysis. Lancet Global Heal. 2019;8(2):e191–203.

  2. https://www.who.int/health-topics/cervical-cancer#tab=tab_1 (originally accessed 15 Aug 2022)

M-HR-00001837

Ova internetska stranica nije namijenjena niti dizajnirana za prijavljivanje štetnih događaja ili pritužbi na proizvod.

Ako imate sumnju na nuspojavu ili pritužbu na proizvod, isto je potrebno prijaviti Agenciji za lijekove i medicinske proiizvode na:

Roche d.o.o. ima zakonsku obvezu prikupljanja i prijavljivanja potencijalnih štetnih događaja ili pritužbi na proizvode zdravstvenim vlastima.

U takvim slučajevima, Vaši podaci će biti obrađeni sa velikom pažnjom, u skladu s posebnim zakonodavstvom vezanim uz farmakovigilanciju, kako je opisano u dokumentu:

Vaši podaci neće biti korišteni u bilo koju drugu svrhu.

KontaktlinkedinfacebookCovid-19O namaTerapijska područjaPričeKarijerePravila o zaštiti osobnih podataka u području farmakovigilancije i davanja medicinskih informacijaObavijest o zaštiti osobnih podatakaUvjeti korištenjaPravila o korištenju kolačića