250

različitih vrsta raka

350

gena koji pridonose razvoju raka

1

jedinstveno obilježje raka

 gensko testiranje

Nekada se rak kategorizirao uglavnom prema tumorskom sijelu (npr. rak pluća, rak dojke, rak jetre).

Ovisno o stadiju bolesti, mnogi su bolesnici s određenom vrstom tumora bili liječeni istim terapijskim opcijama liječenja.

 

  • Ali čak i ako je mjesto nastanka tumora isto, promjene u DNK-u, koje su izazvale rak, mogu biti različite, što svaki rak čini jedinstvenim.
    Ali čak i ako je mjesto nastanka tumora isto, promjene u DNK-u, koje su izazvale rak, mogu biti različite, što svaki rak čini jedinstvenim.
  • Sada kada znanstvenici znaju da se rak temelji na promjenama u genomu tumora bolesnika, možemo razviti lijekove koji su usmjereni na specifične genske alteracije.
    Sada kada znanstvenici znaju da se rak temelji na promjenama u genomu tumora bolesnika, možemo razviti lijekove koji su usmjereni na specifične genske alteracije.
  • Gensko testiranje daje jasniju sliku o raku, a rezultati mogu pomoći liječnicima da odrede je li dostupna ciljana terapija odgovarajuća za jedinstveni genski profil tumora bolesnika. Također, može pomoći odrediti je li bolesnik pogodan kandidat za kliničko ispitivanje.
    Gensko testiranje daje jasniju sliku o raku, a rezultati mogu pomoći liječnicima da odrede je li dostupna ciljana terapija odgovarajuća za jedinstveni genski profil tumora bolesnika. Također, može pomoći odrediti je li bolesnik pogodan kandidat za kliničko ispitivanje.
Gensko testiranje osobito pomaže pri odabiru terapije kod bolesnika u kasnijem stadiju bolesti ili kad je riječ o nepoznatome primarnome mjestu nastanka tumora

Gensko testiranje osobito pomaže pri odabiru terapije kod bolesnika u kasnijem stadiju bolesti, kod oblika raka s neučinkovitim terapijskim opcijama ili kad je riječ o raku nepoznatog primarnog sijela, kao što su: 

 

 Rak pluća, rijetki rak, rak nepoznate primarne lokacije
 Liječenje raka postaje osobnije nego ikada prije

 

Sveobihvatno gensko profiliranje je jedan od načina kojim pomažemo promijeniti skrb o bolesnicima i zbog kojeg personalizirana zdravstvena skrb postaje stvarnost.

 

Personalizirana medicina

 

 

 

Što je personalizirana medicina?

Saznajte više

Što je sveobuhvatno gensko profiliranje?

Saznajte više

        Što je sekundarna upotreba zdravstvenih podataka?

        Saznajte više 

Povijesno partnerstvo za transformaciju hrvatske onkološke skrbi

Saznajte više

 

 
Referencije: 

1. Armengol, G,, Ramon, Y., Cajal, S., Funnel Factors. In: Schwab, M., editor. Encyclopedia of Cancer. 2nd ed. New York: 2008.

2. Stratton, M. R., Campbell, P. J., Futreal, P. A., The cancer genome. Nature. 2009; 458(7239): 719‒724. 

 

M-HR-00001129