Roche milestones

Poboljšavamo kvalitetu života naših pacijenata već više od sto godina.

Roche dostignuća

Osnivač Rochea, Fritz Hoffmann-La Roche, bio je poduzetnik pionir koji je vjerovao da budućnost pripada brendiranim farmaceutskim proizvodima.

1896

1896

Godina osnutka – prvi uspjeh

F. Hoffmann-La Roche & Co. osnovana je u vrijeme kada je industrijska revolucija mijenjala lice Europe. Prvoga listopada 1896., sa samo 28 godina, Fritz Hoffmann-La Roche pokrenuo je svoju kompaniju kao nasljednicu kompanije Hoffmann, Traub & Co u Baselu, u Švicarskoj. Među prvima prepoznao je da će industrijska proizvodnja lijekova biti veliki napredak u borbi protiv bolesti. Od tada je Roche postao jedna od vodećih svjetskih kompanija na području zdravstvene njege.

First products

Razvoj proizvoda

Prvi proizvodi

Voditelj istraživanja, farmaceut Carl Scharges je zajedno s kemičarom Emilom C. Barellom pokazao prisutnost joda u tiroidnim ekstraktima. Rezultat toga bio je Rocheov prvi patent i znanstvene publikacije. Izbacivanje Aiodina na tržište označava prvu seriju Rocheovih tiroidnih preparata.

1897

1897-1914

Širenje i internacionalizam

Roche je uskoro proširio područje svojega djelovanja. Od 1897. do 1910. tvornica u Grenzachu, u Njemačkoj, proširuje se i veliki se dio proizvodnje seli onamo. Fritz Hoffmann-La Roche i njegov novi partner Carl Meerwein ulažu vrijeme u građenje mreže europskih i prekooceanskih agenata i podružnica. Do 1914. Roche ima urede u Milanu, New Yorku, St. Petersburgu i Londonu te u mnogim drugim gradovima.

1915

1915-1927

Vrijeme krize

Prvi svjetski rat ostavio je razorne posljedice na Roche. Njemački bojkot njihovih proizvoda, izolacija Basela od pogona u Grenzachu u Njemačkoj, gubitak ruskog tržišta i imovine u revoluciji 1917. godine te znatni gubici u promjeni valute prouzročili su financijsku krizu. Odgovor na to je da Roche pravno postaje tvrtka s ograničenom odgovornošću. Uz to, Roche oplakuje smrt osnivača i vizionara Fritza Hoffmanna 1920. Tračak nade pojavljuje se s klasičnom studijom Markusa Guggenheima o biogenim aminima, koja učvršćuje Rocheovo mjesto u znanstvenoj zajednici.

Fritz Hoffmann dies

Rocheovi ljudi

Smrt Fritza Hoffmanna

Osnivač Fritz Hoffmann umro je od bolesti bubrega 18. travnja 1920. te je Roche ostao bez svojega dinamičnog poduzetnika i zapanjujućeg pojedinca. „Na svakom koraku on je bio taj koji je odlučivao u kojem će smjeru kompanija ići te ju vodio k većim i boljim stvarima svojom vizijom, nemirnim duhom, zaraznom spontanošću i nesalomljivim optimizmom”, rekao je Emil C. Barell u posveti Hoffmannu. Barell je postao novi izvršni direktor.

1928

1928-1944

Vitaminski poticaj za prevladavanje krize

Roche je uspio prevladati krizu pod vodstvom Emila C. Barella. Kompanija je iskusila neočekivani uzlet na krilima proizvodnje vitamina te je tako nekadašnji napredak ponovno postao moguć. Roche se opet može uspješno širiti i snažno se obraća sjevernoameričkom tržištu golemim ulaganjima u New Yorku i Nutleyu.

Investment in the USA

Korporativni razvoj

Ulaganja u SAD-u

Roche je prerastao svoje urede u New Yorku potaknuvši razvoj novog pogona u Nutleyu, gdje se proizvodio veliki broj proizvoda. Odmah nakon preseljenja u Nutley 1929., popis proizvoda koji se ondje proizvode uključuje i barbiturate poput Allonala.

1945

1945-1964

Unapređenje i poboljšanje proizvodnje

Proizvodnja vitamina je u porastu i nove lokacije proizvodnje učvršćuju Rocheovu poziciju kao jednog od glavnih proizvođača vitamina. Kako bi izbjegao snažno oslanjanje na vitamine, Roche pojačava farmaceutska istraživanja. U razdoblju između ranih pedesetih i srednjih šezdesetih godina 20. stoljeća farmaceutska istraživanja su iznimno raznolika, s portfeljem lijekova od antidepresiva preko antimikrobnih lijekova do agenasa za kemoterapiju. U tom razdoblju Rocheovi istraživači otkrivaju sastojak benzodiazepinske klase s pomoću kojeg je moguća sedacija bez osjećaja mučnine. .

1965

1965-1978

Diversifikacija

Potaknut uspjehom benzodiazepina, Roche širi područje svojeg djelovanja u cijelom spektru zdravstvene njege. U Švicarskoj i u SAD-u bioelektronički odjeli osmišljeni su za razvoj elektroničkih medicinskih instrumenata. Rocom i Medicovision su napadi te kompanije u području medicinskog objavljivanja. Kupnja dr. R. Maaga AG, tvrtke za zaštitu biljaka, odražava Rocheovu sve veću uključenost u agrokemikalije. U Nutleyu, SAD, osnovan je novi dijagnostički odjel.

To je razdoblje obilježeno i Rocheovim interesom u osnovnim biomedicinskim istraživanjima. Kompanija osniva Roche institut za molekularnu biologiju u Nutleyu, Institut za imunologiju u Baselu i Nippon istraživački centar u Kamakuri, u Japanu. Kemijska nesreća u talijanskoj podružnici je veliki korak unatrag.

1979

1979-1990

Reforma, koncentracija i transparentnost

Roche počinje sužavati svoju organizacijsku strukturu te stvara odvojene poslovne jedinice. Uz to, korporativne aktivnosti učvršćene su novim kupnjama i prodajom lijekova. Nakon korporativnog reorganiziranja, Roche djeluje u četirima ključnim poslovnim podjelama: lijekovima, vitaminima i finim kemikalijama te u okusima i mirisima.

Leap forward in cancer therapy

Korporativni razvoj

Skok naprijed u liječenju raka

Godine 1980. u Rocheovu institutu za molekularnu biologiju izoliran je čisti interferon alfa. Roche Nutley i Genentech, biotehnička kompanija sa sjedištem u južnom San Franciscu, počinju zajednički projekt kako bi proizveli genetički preinačenu verziju.

1991

1991-2000

Međunarodno širenje i inovativni razvoj

Svojom predanošću istraživanju i inovaciji, Roche i dalje neprestano napreduje u razvoju lijekova koji će zamijeniti skupe tretmane i skratiti bolnički boravak.

Rights to PCR strengthen Diagnostics Division

Korporativni razvoj

Prava na PCR jačaju Odjel dijagnostike

Godine 1980. u Rocheovu institutu za molekularnu biologiju izoliran je čisti interferon alfa. Roche Nutley i Genentech, biotehnička kompanija sa sjedištem u južnom San Franciscu, počinju zajednički projekt kako bi proizveli genetički preinačenu verziju.

2000

2000-2006

Kompanija se restrukturira kako bi se usredotočila na biotehnologije

Roche je u samom vrhu svjetskih vodećih kompanija za zdravstvenu njegu, a stručan je u dvama ključnim područjima: dijagnostici i lijekovima. U kombinaciji sa svojom snagom u biotehnologiji, kompanija je popločila put u budućnosti zdravstvene njege zajedno s inovacijama u području personalizirane zdravstvene njege.

Focus on two core businesses

Korporativni razvoj

Fokus na dvjema ključnim djelatnostima

Kako bi pojačao usredotočenost na zdravstvenu njegu, Roche se svodi na dvije djelatnosti: mirisi i okusi te vitamini i fine kemikalije. Kao kompanija koju ponajprije zanima istraživanje s naglaskom na inovativnosti, Farmaceutski i Dijagnostički odjeli grupacije zaduženi su za opskrbu proizvodima koji pokrivaju široki spektar zdravstvene njege; od ranog otkrivanja i prevencije bolesti do dijagnoze i liječenja. Kombiniranjem snaga i stručnosti obaju odjela, Roche ima važnu ulogu u oblikovanju budućnosti medicine svojim doprinosom personaliziranom pristupu u zdravstvenoj njezi.

2007

2007-danas

Koračajući naprijed prema personaliziranoj zdravstvenoj njezi

Sve veća usredotočenost na inovaciju i biotehnologiju vodi k bitnom napretku u dijagnostičkim tehnikama i lijekovima usmjerenima na molekularno targetiranje. Posljedica toga je sve ranije otkrivanje mnogih bolesti i sve preciznije liječenje. Nakon spajanja s biotehnološkim pionirom Genentechom 2009., kupuju se ostali ključni igrači u istraživanju životnih znanosti, sekvencioniranja gena i dijagnostike tkiva. Oni jačaju Rocheov pristup inovaciji i novim tehnologijama te su pokretači razvoja ciljanih tretmana koji u posljednje vrijeme omogućuju personaliziranu zdravstvenu njegu.

Acquisitions bring new diagnostic technologies

Korporativni razvoj

Akvizicijom do novih dijagnostičkih tehnologija – prvi dio

Serija ključnih akvizicija 2007. i 2008. godine donijela je važne tehnologije u Roche Dijagnostiku.

BioVeris omogućuje širenje imunokemijskog sektora u nova područja kao što su razvoj životnih znanosti, otkriće novih lijekova, razvoj lijekova i klinička istraživanja.

NimbleGen donio je pristup DNK nizovima koji se naveliko koriste kao alati u otkrivanju i istraživanju u farmaceutskim istraživanjima.

Ponosni na svoja prošla i sadašnja iskustva, ističemo da nas ipak najviše veseli budućnost.
Severin Schwan, izvršni direktor