M-HR-00002086

Strip „Pustolovine SaMostAlne Ade”, osmišljen uz nepristranu obrazovnu potporu društva Roche SpA, rezultat je suradnje s multidisciplinarnim timom obrazovnih stručnjaka, psihologa i stručnih savjetnika iz udruženja Associazione Famiglie SMA ONLUS (dobrotvorna udruga obitelji oboljelih od SMA-a), sa sadržajem i znanstvenim nadzorom stručnjaka iz talijanske mreže kliničkih centara NeMO (NEuroMuscular Omnicentre) te kreativnim doprinosom vrsnih ilustratora i autora. Publikacija odražava stajališta i iskustvo udruga i kliničkih timova, a ne stajališta društva Roche Italija.

Projektom se želi stvoriti obrazovni alat za djecu, nastavnike i obitelji kako bi se promicalo uključivanje osoba koje boluju od neuromišićnih bolesti. Ovom se knjigom ni na koji način, ni izravno ni neizravno, ne želi propisati niti zamijeniti programe liječenja, koji su i dalje isključiva odgovornost liječnika koji liječi bolesnika. Indikacije navedene u ovoj publikaciji ne smiju se smatrati zamjenom za stručno medicinsko liječenje.

Ada je djevojčica koja, kao i sva druga djeca, voli sanjariti. Kada imate jedanaest godina, mašta je vaše najjače oruđe i čini svijet pustolovnim i čarobnim mjestom koje je prepuno mogućnosti. Mašta i fantazija približavaju nas drugim ljudima i čine nas jednakima, iako smo različiti.

Ada boluje od neuromišićne bolesti i potrebna su joj kolica da bi se mogla kretati. Pa ipak, ona je kao i sva ostala djeca koja, poput nje, sanjaju o nevjerojatnim svjetovima i pričama. Adin život nalik je na svačiji: to je ples u neprekidnoj ravnoteži, u kojem se velika tuga i male katastrofe prevladaju uz potporu bližnjih.

Život je pustolovina koja nas čini jedinstvenima, a razlike su samo izazovi koji nas potiču da pronađemo bolji put za sebe, koji se mora prilagoditi našoj osobnosti te koji nam omogućuje da izrazimo svu empatiju i bogatstvo koje nosimo u sebi.