Svaka je osoba jedinstvena. Kao i svaki rak.

različitih vrsta raka

gena koji pridonose razvoju raka

jedinstveno obilježje raka

Nekada se rak kategorizirao uglavnom prema tumorskom sijelu (npr. rak pluća, rak dojke, rak jetre).

Ovisno o stadiju bolesti, mnogi su bolesnici s određenom vrstom tumora bili liječeni istim terapijskim opcijama liječenja.

Ali čak i ako je mjesto nastanka tumora isto, promjene u DNK-u, koje su izazvale rak, mogu biti različite, što svaki rak čini jedinstvenim.

Sada kada znanstvenici znaju da se rak temelji na promjenama u genomu tumora bolesnika, možemo razviti lijekove koji su usmjereni na specifične genske alteracije.

Gensko testiranje daje jasniju sliku o raku, a rezultati mogu pomoći liječnicima da odrede je li dostupna ciljana terapija odgovarajuća za jedinstveni genski profil tumora bolesnika. Također, može pomoći odrediti je li bolesnik pogodan kandidat za kliničko ispitivanje.

Bolesnik

Tumor

Plan liječenja

Sveobihvatno gensko profiliranje je jedan od načina kojim pomažemo promijeniti skrb o bolesnicima i zbog kojeg personalizirana zdravstvena skrb postaje stvarnost.

M-HR-00001129

Referencije: 

  1. Armengol, G,, Ramon, Y., Cajal, S., Funnel Factors. In: Schwab, M., editor. Encyclopedia of Cancer. 2nd ed. New York: 2008.

  2. Stratton, M. R., Campbell, P. J., Futreal, P. A., The cancer genome. Nature. 2009; 458(7239): 719‒724. 

Istražite više

Više priča

Pročitajte sve priče

Ova internetska stranica nije namijenjena niti dizajnirana za prijavljivanje štetnih događaja ili pritužbi na proizvod.

Ako imate sumnju na nuspojavu ili pritužbu na proizvod, isto je potrebno prijaviti Agenciji za lijekove i medicinske proiizvode na:

Roche d.o.o. ima zakonsku obvezu prikupljanja i prijavljivanja potencijalnih štetnih događaja ili pritužbi na proizvode zdravstvenim vlastima.

U takvim slučajevima, Vaši podaci će biti obrađeni sa velikom pažnjom, u skladu s posebnim zakonodavstvom vezanim uz farmakovigilanciju, kako je opisano u dokumentu:

Vaši podaci neće biti korišteni u bilo koju drugu svrhu.

KontaktlinkedinfacebookCovid-19O namaTerapijska područjaPričeKarijerePravila o zaštiti osobnih podataka u području farmakovigilancije i davanja medicinskih informacijaObavijest o zaštiti osobnih podatakaUvjeti korištenjaPravila o korištenju kolačića