Svaka je osoba jedinstvena. Kao i svaki rak.
Napredak u genskom testiranju pokreće personalizaciju liječenja i onkološke skrbi bolesnika te pomaže liječnicima shvatiti jedinstvena obilježja bolesnikova tumora

Nekada se rak kategorizirao uglavnom prema tumorskom sijelu (npr. rak pluća, rak dojke, rak jetre).

Ovisno o stadiju bolesti, mnogi su bolesnici s određenom vrstom tumora bili liječeni istim terapijskim opcijama liječenja.

Ali čak i ako je mjesto nastanka tumora isto, promjene u DNK-u, koje su izazvale rak, mogu biti različite, što svaki rak čini jedinstvenim.

Sada kada znanstvenici znaju da se rak temelji na promjenama u genomu tumora bolesnika, možemo razviti lijekove koji su usmjereni na specifične genske alteracije.

Gensko testiranje daje jasniju sliku o raku, a rezultati mogu pomoći liječnicima da odrede je li dostupna ciljana terapija odgovarajuća za jedinstveni genski profil tumora bolesnika. Također, može pomoći odrediti je li bolesnik pogodan kandidat za kliničko ispitivanje.

Gensko testiranje osobito pomaže pri odabiru terapije kod bolesnika u kasnijem stadiju bolesti, kod oblika raka s neučinkovitim terapijskim opcijama ili kad je riječ o raku nepoznatog primarnog sijela, kao što su:
Rak pluća
Rijetki rak
Rak nepoznatog primarnog sijela
Zahvaljujući genomici, liječenje raka postaje individualizirano:

1

Bolesnik

1

Tumor

1

Plan liječenja

Sveobihvatno gensko profiliranje je jedan od načina kojim pomažemo promijeniti skrb o bolesnicima i zbog kojeg personalizirana zdravstvena skrb postaje stvarnost.

M-HR-00001129

250

različitih vrsta raka

350

gena koji pridonose razvoju raka

1

jedinstveno obilježje raka

Referencije:

  1. Armengol, G,, Ramon, Y., Cajal, S., Funnel Factors. In: Schwab, M., editor. Encyclopedia of Cancer. 2nd ed. New York: 2008.

  2. Stratton, M. R., Campbell, P. J., Futreal, P. A., The cancer genome. Nature. 2009; 458(7239): 719‒724.

Istražite više

please be aware that you are leaving this website.