Monoklonska protutijela su protutijela koja nastaju iz identičnih imunosnih stanica, kloniranih iz jedne matične stanice.

Zbog toga imaju stalnu strukturu i vežu se na iste strane markere (poznate kao antigeni). Tehnologiju u podlozi generiranja monoklonskih protutijela otkrili su 1972. César Milstein i Georges Köhler – znanstvenici s Instituta za imunologiju u Baselu, koji financijski pomaže tvrtka Roche, a koji su nakon toga primili i Nobelovu nagradu. Monoklonska protutijela bila su revolucija u biološkim istraživanjima i činila su osnovu za terapijska protutijela u medicini i za cijelu biotehnološku industriju. U tvrtki Roche koristimo se različitim pristupima da bismo generirali biblioteke monoklonskih protutijela za specifični antigen. Uz žive organizme, za generiranje protutijela također upotrebljavamo i in vitro tehnologiju, prikaz proteina na česticama faga (engl. antibody phage display). Tu se raznolikost protutijela generira in vitro u biblioteci kodiranoj prema DNK-u, što omogućuje prikaz velikog broja molekula ljudskih protutijela na površini uzgojenih stanica. Naknadni postupci selekcije i probira s odabranim antigenom prema tom skupnom uzorku (pool) stanica dovode do izolacije veziva s visokom sklonosti. Tehnologije in vitro prikaza omogućuju ciljanje specifičnih svojstava, kao što je odgovor protutijela na unaprijed određeni dio antigena.

M-HR-00001235

Ova internetska stranica nije namijenjena niti dizajnirana za prijavljivanje štetnih događaja ili pritužbi na proizvod.

Ako imate sumnju na nuspojavu ili pritužbu na proizvod, isto je potrebno prijaviti Agenciji za lijekove i medicinske proiizvode na:

Roche d.o.o. ima zakonsku obvezu prikupljanja i prijavljivanja potencijalnih štetnih događaja ili pritužbi na proizvode zdravstvenim vlastima.

U takvim slučajevima, Vaši podaci će biti obrađeni sa velikom pažnjom, u skladu s posebnim zakonodavstvom vezanim uz farmakovigilanciju, kako je opisano u dokumentu:

Vaši podaci neće biti korišteni u bilo koju drugu svrhu.