Spinalna mišićna atrofija

Spinalna mišićna atrofija (SMA) je teška, nasljedna, progresivna neuromuskularna bolest koja se klinički očituje atrofijom mišića i drugim komplikacijama povezanima s bolešću. Obično se dijagnosticira kod djece.
Spinalna mišićna atrofija (SMA) je nasljedna bolest karakterizirana degeneracijom donjih motoričkih neurona. Najčešći je nasljedni uzrok smrtnog ishoda u prvim godinama života. Bolest oduzima oboljelima mogućnost da hodaju, jedu ili dišu.

Bolest svake godine pogodi 1 od 10 000 novorođenčadi diljem svijeta. Dijagnoza se potvrđuje molekularno genetskom analizom.

Činjenice o spinalnoj mišićnoj atrofiji
  • Klinički se razlikuje nekoliko tipova SMA: SMA I, II , III i tip IV, pri čemu je SMA I najteži oblik bolesti.

  • Praktičnija podjela zasnovana je na dosegnutom stupnju motoričkog razvoja, odnosno ona razlikuje bolesnike koji niti mogu sjediti niti stajati ("non sitter non walker"), koji mogu samostalno sjediti ("sitters") te one koji mogu hodati ("walkers").

  • Bolest uzrokuje mutacija gena SMN1 koji se nalazi se na kromosomu 5q. Njegov produkt je protein SMN ("survival motor neuron protein"). Manjkava sinteza ovog proteina ima za posljedicu skraćeni vijek odnosno rano propadanje donjih motoričkih neurona.

Pogledajte edukativni video o SMA

Pogledajte predavanje prof. dr. sc. Igora Prpića s naslovom "Kako posumnjati i prepoznati neuromišićnu bolest u rodilištu"

Tipovi SMA-a
Epidemiologija
Kontrola bolesti
Definicija bolesti
Nositelji gena za SMA

SMA uzrokuje mutacija gena SMN1, što rezultira niskim nivoom preživljavanja proteina motoričkog neurona (SMN). SMN protein se nalazi u cijelom tijelu i ima važnu ulogu u funkciji mišića.

Iako se SMA uglavnom dijagnosticira u djetinjstvu, može pogoditi ljude u bilo kojoj dobi. Međutim, što se simptomi prije pojave, bolest je teža. U Hrvatskoj od spinalne mišićne atrofije boluje stotinjak osoba.

M-HR-00000246

Preuzimanja

Saznajte više o spinalnoj mišićnoj atrofiji:

Više priča

Pročitajte sve priče

Više informacija o području neuroznanosti

Detaljan pregled područja neuroznanosti

Ova internetska stranica nije namijenjena niti dizajnirana za prijavljivanje štetnih događaja ili pritužbi na proizvod.

Ako imate sumnju na nuspojavu ili pritužbu na proizvod, isto je potrebno prijaviti Agenciji za lijekove i medicinske proiizvode na:

Roche d.o.o. ima zakonsku obvezu prikupljanja i prijavljivanja potencijalnih štetnih događaja ili pritužbi na proizvode zdravstvenim vlastima.

U takvim slučajevima, Vaši podaci će biti obrađeni sa velikom pažnjom, u skladu s posebnim zakonodavstvom vezanim uz farmakovigilanciju, kako je opisano u dokumentu:

Vaši podaci neće biti korišteni u bilo koju drugu svrhu.

KontaktlinkedinfacebookCovid-19O namaTerapijska područjaPričeKarijerePravila o zaštiti osobnih podataka u području farmakovigilancije i davanja medicinskih informacijaObavijest o zaštiti osobnih podatakaUvjeti korištenjaPravila o korištenju kolačića