Rak dojke je najučestaliji rak među ženama¹. Oko 1,67 milijuna novih slučajeva dijagnosticira se diljem svijeta i više od 500 000 žena umre od te bolesti svake godine¹. To znači da se svakih dvadeset sekundi negdje u svijetu jednoj ženi postavi ta dijagnoza, a više od tri žene umru svakih pet minuta u svijetu¹.

Postoji više vrsta raka dojke koje se mogu klasificirati na osnovi proteina (poznatih i kao receptori), koji se nalaze na površini tumorskih stanica. Ti proteini imaju važnu ulogu u razvoju tumora jer daju tumorskim stanicama poticaj za rast i dijeljenje.

Svaka vrsta raka dojke identificira se prisutnošću ili odsutnošću triju receptora koji se mogu pronaći na površini tumorskih stanica: receptor estrogena (ER), receptor progesterona (PR) i Human Epidermal Growth Factor Receptor 2 (HER2).2 U dijagnozi se postavlja pozitivna ili negativna dijagnoza na jedan ili više receptora. 

HR-pozitivni rak dojke je najčešći rak dojke prisutan u oko 80 % slučajeva. Rak dojke smatra se HR pozitivnim kada tumorske stanice proizvode abnormalne količine receptora za hormone, estrogen i/ili progesteron.2 Kako vezivanje tih hormona na receptore daje poticaj stanicama za rast i dijeljenje , previše takvih receptora na površini stanice može prouzročiti nekontrolirani rast i stvaranje tumora. HR-pozitivni rakovi dojke se nakon kirurškog zahvata najčešće liječe lijekovima, to jest hormonskom terapijom koja blokira aktivnost estrogena i/ili progesterona, ili smanjuje razinu tih hormona u tijelu.

HER2-pozitivni rak dojke, karakteriziran prekomjernom proizvodnjom HER2 proteina, izraženog na površini tumorskih stanica, čini oko 20 % slučajeva raka dojke. Ta vrsta raka dojke može biti izrazito agresivna. Ako se ne liječi, bolest jako brzo napreduje uz manju vjerojatnost preživljenja u usporedbi s HER2 negativnim rakom dojke (odnosno kada su na stanicama raka dojke prisutne normalne količine HER2 proteina).3 Danas su dostupe vrste liječenja koje ciljaju HER2 protein i tako blokiraju signale koji potiču stanice raka na rast i dijeljenje.

Trostruko negativni rak dojke (TNBC) je rijedak oblik raka dojke, u samo 10 – 20 % svih slučajeva.4 To je vrsta raka dojke u kojem na površini tumorskih stanica nisu prisutni estrogenski i progesteronski receptori niti je prekomjerno izražen HER2 protein. Zato su mehanizmi koji tu vrstu raka potiču na rast i dijeljenje uglavnom nepoznati i zbog toga je ta vrsta raka iznimno teška za liječenje. Iako pacijenti mogu dobro reagirati na kemoterapiju, ipak su mogućnosti liječenja ograničene i prognoze su često loše. 5

Spoznaja o kojoj je vrsti raka dojke riječ je jako važna jer dok neke vrste liječenja, primjerice operacija i radioterapija, mogu biti istovjetne za više različitih vrsta raka dojke, liječenje lijekovima, primjerice kemoterapija, hormonalna terapija i ciljana terapija, razlikovat će se ovisno o vrsti raka dojke.6

Pri postavljanju dijagnoze bolesnicima će biti rečeno o kojem je „stadijuˮ raka dojke riječ. To se odnosi na veličinu tumora i na njegovu proširenost (ako se proširio). Stadij je važan jer pomaže specijalistima da odaberu najbolji plan liječenja za bolesnika. Općenito govoreći, što je rak u uznapredovalijem stadiju, teže ga je liječiti i prognoza je lošija.7

Veliki broj slučajeva raka dojke dijagnosticira se u ranom stadiju, prije nego što se rak proširio izvan dojke.8,9 Kada se liječi u toj ranoj fazi, rak dojke je potencijalno izlječiv. 10 Metode liječenja ranog raka dojke su opsežne i često uključuju terapije prije operacije i nakon nje kako bi se uklonile sve tumorske stanice i kako bi se spriječio povrat bolesti.

Nažalost, nekim se osobama bolest dijagnosticira tek kad je u uznapredovalom stadiju, ili im se bolest vrati ili napreduje nakon inicijalne terapije za rani stadij raka dojke. Bolesnici kojima se rak proširio na druge dijelove tijeka, kao što su mozak ili jetra, liječe se lijekovima koji se primjenjuju za liječenje uznapredovale bolesti.

Izlječenje, trenutačno, nažalost više nije moguće. Cilj je liječenja bolesnika u uznapredovalom stadiju raka dojke produljiti život što više te omogućiti da se osjećaju što bolje, a simptomi i nuspojave liječenja nastoje se držati pod nadzorom.11

 Vaša majka. Vaša sestra. Vaša najbolja prijateljica. Bezuvjetno volite te žene zbog svih onih malih stvari koje ih čine ono što jesu.

 Svaka je od tih žena jedinstvena. Ali rak dojke ne mari. Ne mari voli li ona zeleni smoothie ili je pušač. Je li baka ili učenica. Može se dogoditi svakome. A kada se dogodi, svaki rak dojke svake žene je jedinstven kao i ona sama.

 Da, postoje stvari koje možete učiniti kako biste spriječili bolest, ali to nije jednostavno kao zdrava prehrana ili redovita tjelovježba.12 Mnogi su čimbenici uključeni prije nego što tumor počne rasti. Ako otkrijete kvržicu na dojci, prvo što trebate učiniti jest naoružati se znanjem i hrabrošću.

 Većina rakova dojke mogu se liječiti ako se otkriju na vrijeme. Najvažniji korak u odlučivanju najboljeg načina za borbu jest saznanje s kojim ste točno podtipom raka dojke suočeni. Veća je vjerojatnost da ćete bolje reagirati na terapijski plan koji cilja na vaš specifični rak.13

 Rak dojke se često spominje kao jedinstvena bolest, iako je riječ o mnogobrojnim bolestima, svaka sa svojim obilježjima.

 Najčešći način podjele tumora dojke je prema trima specifičnim proteinima koji se nalaze na površini stanica14:

 Estrogenski receptor (ER)

 Progesteronski receptor (PR)

 Humani receptor epidermalnog faktora rasta (HER2).

 Ti receptori pridonose rastu raka. Zato je liječenje osmišljeno kako bi blokiralo testiranjem dokazane pozitivne receptore.

 Otprilike svaka peta žena dijagnosticirana s rakom dojke diljem svijeta imat će HER2-pozitivni rak dojke. 15 Iako je HER2 posebno agresivan oblik bolesti, visoko učinkovite personalizirane terapije usmjerene na HER2 pomažu da se ostvare znatno bolji rezultati liječenja nego što su prije takve terapije bile dostupne.16

 Naše najbolje oružje je znanje. Saznajte činjenice o jedinstvenoj biologiji vašeg raka dojke. Pitajte. Također, razgovarajte sa svojim liječnicima o naprednoj dijagnostici i personaliziranoj terapiji.

M-HR-00001132

Referencije: 

 1. Ferlay, J. et al. [Online]. Available from:[Accessed May 2015].

 2. WebMD, Types of Breast Cancer: ER Positive, HER2 Positive, and Triple Negative. [Online]. Available from:[Accessed 6 September 2016].

 3. Wolff, A. C. et al. Journal of Clinical Oncology 2013;31(31) :3997–4013.

 4. National Breast Cancer Foundation, Triple Negative Breast Cancer [Online]. Available from:[Accessed 12 September 2016]

 5. Cancerhelp.org. Triple Negative Breast Cancer. [Online]. Available from:[Accessed 2 September 2016].

 6. Hammond, E. Journal of Clinical Oncology 2011: 29, 15: e458.

 7. Cancer Research UK [Online]. Survival statistics for breast cancer. Available from:[Accessed 12 September 2016].

 8. Howlader, N. et al. [online]. SEER Cancer Statistics Review (CSR). Available from:[Accessed 30 March 2015].

 9. Cardoso, F. et al. Annals of Oncology 2012; 23(suppl 7): vii 11–9.

 10. Cancer Research UK [Online]. Why is early diagnosis important? Available from:[Accessed 12 September 2016].

 11. Cardoso, F. et al. Annals of Oncology 2014: 25: 1871–1888.

 12. American Cancer Society [Internet]. Can I lower my risk of breast cancer? Available at . Accessed September 2017.

 13. Goldhirsch, A., Winder, E. P., Coates, A. S., et al. Personalizing the treatment of women with early breast cancer: Highlights of the St Gallen International Expert Consensus on the Primary Therapy of Early Breast Cancer. Annals of Oncology 2013: 24(9): 2206–2223.

 14. Dai, X., Xiang. L., Li, T. and Bai, Z. et al. Cancer hallmarks, biomarkers and breast cancer molecular subtypes. Journal of Cancer [Internet]. 2016 June. Available at. Accessed September 2017.

 15. Wolff, A. C., Hammond, M. E., Hicks, D. G. et al. Recommendations for human epidermal growth factor receptor 2 testing in breast cancer: American Society of Clinical Oncology/College of American Pathologists clinical practice guideline update. Journal of Clinical Oncology 2013: 31(31): 3997−4013.

 16. Drakaki, A., Hurvitz, S., American Journal of Hematology/Oncology [Internet]. Her-2-positive breast cancer: Update on new and emerging agents. Available from:. Accessed September 2017

Ova internetska stranica nije namijenjena niti dizajnirana za prijavljivanje štetnih događaja ili pritužbi na proizvod.

Ako imate sumnju na nuspojavu ili pritužbu na proizvod, isto je potrebno prijaviti Agenciji za lijekove i medicinske proiizvode na:

Roche d.o.o. ima zakonsku obvezu prikupljanja i prijavljivanja potencijalnih štetnih događaja ili pritužbi na proizvode zdravstvenim vlastima.

U takvim slučajevima, Vaši podaci će biti obrađeni sa velikom pažnjom, u skladu s posebnim zakonodavstvom vezanim uz farmakovigilanciju, kako je opisano u dokumentu:

Vaši podaci neće biti korišteni u bilo koju drugu svrhu.